mandag, mars 22, 2010

Fem vilkår for utholdende bønn


George Müller (bildet), mannen som ble kalt "troens apostel", burde ha noe å lære oss om utholdende bønn! Jeg har forsøkt å oversette hva Müller beskriver som fem vilkår for utholdende bønn:

1. En full og hel avhengighet av Kristi fortjeneste og fokus på Ham, som den eneste grunn til å hevde noen velsignelse.

"Og hva som helst dere ber om i mitt navn, det skal jeg gjøre, for at Faderen skal bli herliggjort i Sønnen." (Joh 14,13)

"Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere, og bestemt dere til å gå ut og bære frukt. Og deres frukt skal vare, for at Faderen skal gi dere alt dere ber ham om i mitt navn."

2. Adskillelse fra all kjent synd. "Dersom jeg hadde urett for øye i mitt hjerte, så ville Herren ikke høre." (Salme 66,18)

3. Tro på Guds ords løfter bekreftet av Hans ed. Å ikke tro Ham er å gjøre Ham både til en løgner og en som gir falske forhåpninger.

"Men uten tro er det umulig å være til behag for Gud. For den som trer fram for Gud, må tro at han er til, og at han lønner dem som søker ham." (Hebr 11,6) Se også Hebr 6,13-20.

4. Spør i henhold til Hans vilje. Våre motiv må være gudfryktige, vi må ikke søke noen gave fra Gud for å øde dem i våre lyster.

"Dere ber og får ikke, fordi dere ber ille, for å sløse det bort i deres lyster." (Jak 4,3)

5. Pågående bønnebegjær. Vi må vente på Gud og for Gud, lik en bonde som venter i tålmodighet på høsten.

"Vær tålmodige, brødre, til Herren kommer! Se, bonden venter på jordens dyrebare grøde. Han venter tålmodig på den, til den har fått tidligregn og senregn." (Jak 5,7)

"Han sa en lignelse til dem om at de alltid skulle be og ikke bli trette. Det var en dommer i en by, som ikke fryktet Gud og ikke tok hensyn til noe menneske. Og det var en enke der i byen. Hun kom gang på gang til ham og sa: Hjelp meg til å få rett over min motstander! Lenge ville han ikke, men til sist sa han til seg selv: Om jeg verken frykter Gud eller tar hensyn til noe menneske, så vil jeg likevel hjelpe denne enken til å få rett, fordi hun bryr meg slik. Ellers kommer hun vel til slutt og slår meg. Og Herren sa: Hør hva denne urettferdige dommer sier! Men skulle da ikke Gud hjelpe sine utvalgte til sin rett, de som roper til ham dag og natt? Er han sen når det gjelder dem? Jeg sier dere: Han skal skynde seg å hjelpe dem til deres rett! Men når Menneskesønnen kommer, mon han da vil finne troen på jorden." (Luk 18,1-8)

Ingen kommentarer: