mandag, mars 01, 2010

Lesestykker i fastetiden, dag 9

Jeg har tenkt på noen ord fra Ord 18,12 i forbindelse med noe Peter sier mot slutten av Jesu liv. I Ordspråkene leser vi:

"Forut for fall opphøyer en manns hjerte seg, men ydmykhet går forut for ære."

Det er jo dette som skjer når Peter kommer med sitt fatale utsagn i Matt 26,33:

"Selv om alle kommer til å ta anstøt på grunn av Deg, skal aldri jeg ta anstøt."

Dette sies i overmot. Vi skal vokte oss vel for å komme med slike djerve utsagn. For ingen av oss har noen garanti for ikke å komme i samme situasjon som Peter. Det er bare det at det virker så utrolig lite sannsynlig! Vi kjenner jo Jesus, og vi er begeistret for Ham, så noe slikt vil da vel ikke skje med oss. Men ingen av oss kjenner morgendagen, ingen av oss vet hvilke situasjoner som kan sette oss på prøve.

Mot slutten av Johannes evangeliet skjer det noe veldig interessant. Der finner vi samtalen mellom Peter og Jesus, hvor Jesus spør Peter om han elsker Ham. To ganger møter vi igjen den samme overmodige tonen fra før Peter forrådte Ham. Peter forsikrer at jo, han, elsker Jesus. Når Jesus spør for tredje gang, er det som om erkjennelsen av hvem han er går opp for Peter. Da sier han:

"Herre, Du vet alt. Du vet at jeg har Deg kjær." (Joh 21,17)

Det står at Peter ble bedrøvet når Jesus spør for tredje gang. Likevel er det bedre at han blir bedrøvet, enn at han blir overmodig. Sannheten er jo at Jesus kjenner oss best. Han vet hva som rører seg i vårt hjerte. Han kjenner våre svake punkter.

Istedet for overmot, trenger vi mot nok til å være ydmyke.

Dagens refleksjon: Har du vært overmodig noen gang? Hvordan har det påvirket ditt trosliv?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Å Elske Jesus er å ha tillit til Han mere en hva vårt kjød og tro i verden klør oss med i våre tanke.

Det kan lett bli i egen kraft uten jesus nå vi i egen kraft skal formidle jesus ønsker for oss.

Å åpne seg for jesus ånd er å våge å ta del i Han fult ut som venner som deler tanker sammen.

Derfor hadde dem som var eldre disipler vanskeligere for å komme i dybden av jesus for kjødet i dem hadde så sterke egene meninger om verden og jesus i egen kraft.
Elsker du meg ?sier Jesus
Våger du å følge meg selv om andre disippler håner deg ? for dem kjenner ikke meg.
Våger du å være en fremmed for verden også dem som tror dem vet alt om Jesus men ikke kjenner Han for dem våger ikke å slippe verdens ånd å bli ett med Han og Faderen. ?

Å være som Jesus ønsker er ikke å tro men å leve i Han så man får Hans hjertelag og godhet for verden.

Disipplene åt og vandret sammen med Han men få av dem kunne virkelig si "Ja jeg kjenner deg for jeg har delt dine dypeste tanker som du har delt med meg da vi satt sammen i stillhet da din ånd talt til meg Jesus.

Når man kjenner Jesus går splinten ut av øyet slik at man blir ydmyk for man ser inn i evigheten sammen med Jesus.

Da har man i hjertet en hemmlighet sammen med Jesus man ser hva Gud gjør i sine gjerninger som er skjult for verdens blinde ånd.
For å dele Jesus tanker med verden er som å kaste perler for svin for dem kan ike forstå at dem som har hørt Jesus ord har blitt bildet ssom Gud skapte mennesket i.
En dag vil alle høre Jesus tale til dem så dem kan høre det i sitt eget hjerte hvor høyt Gud elsker dem ved å la dem bli som Han amen.
Når Hanen galer i menigheten våger du å si det jesus har lært deg ?

Broderlig i kristus

knut sa...

Tenker ofte på Peters svakheter. Men er ikke en av svakheten som han måtte stri med at Den Hellige Ånd ikke var tilgjengelig og at han manglet kraften som først ble tilgjengelig på 1.pinsedag? Idag har vi den kraften som Peter manglet da han sviktet Jesus.

Bjørn Olav sa...

Jeg er enig med deg, Knut, at pinsekraften er en betydelig kraft. Men også etter pinsen leser vi om mennesker som fornektet troen. En av disse var en av medarbeiderne til Paulus, Demas. Det skjedde "fordi han fikk kjærlighet til den nåværende verden." (2.Tim 4,9)