lørdag, mars 06, 2010

Hva kjennetegner falske profeter og lærere, del 8

Her følger det syvende og siste punktet i serien om hva som karakteriserer falske profeter og lærere:

7. Falske ledere bærer dårlig frukt; sanne ledere bærer god frukt.

Et kjennetegn på en falsk leder er at denne produserer dårlig åndelig frukt. Jesus taler om dette i Matt 7,15-17:

"Vokt dere for de falske profeter! De kommer til dere i fåreham, men innvendig er de glupende ulver. På fruktene deres skal dere kjenne dem. Sanker en vel druer av tornebusker, eller fiken av tistler? Slik bærer hvert godt tre god frukt, men et dårlig tre bærer dårlig frukt."

På utsiden kan alt se vel og bra ut. Man kan fremstå som harmløs og ydmyk, ja nærmest litt uskyldig, men den frukten som deres tjeneste gir åpenbarer at deres omsorg slett ikke har med sauens velbefinnende. Judas skriver i sitt brev at dette "er de som skaper splittelse, de er sjelelige mennesker som ikke har Ånden." (Jud v.19)

Apostelen Paulus advarer mot dem med følgende ord: "Jeg vet at etter min bortgang skal det komme glupende ulver inn blant dere, som ikke skåner hjorden. Ja, blant dere selv skal det fremstå menn som fører falsk tale for å lokke disiplene etter seg." (Apgj 20,29-30)

Vi finner den samme advarselen i Romerbrevet:

"Men jeg formaner dere, brødre: Hold øye med dem som volder splittelse og anstøt imot den lære som dere har lært. Vend dere fra dem! For disse tjener ikke vår Herre Jesus Kristus, men sin egen buk. Og ved sine fagre og smigrende ord dårer de hjertene til de godtroende."

Legg merke til følgende: det som forårsaker splittelse er at man vender seg bort fra den lære som en gang for alle er overgitt de hellige! Man endrer på Guds ord. Vi ser dette tydelig i de spørsmål som er oppe i vår egen tid, hvor man vrir og vender på Guds ord til å få det til å bli noe annet enn det Guds ord sier, og den praksis som alltid har vært i kirken. Man presenterer en ny lære, men pakker den så vakkert inn at det ikke er like lett for alle å avsløre hva dette er. Men legg merke til at de splitter.

På den andre side: sanne ledere som Kristus har gitt til sin forsamling utruster og bygger opp de troende til enhet i troen!

"... inntil vi alle når fram til enhet i tro på Guds Sønn og kjennskap til ham, til manns modenhet, til aldersmålet for Kristi fylde, for at vi ikke lenger skal være umyndige og la oss kaste og drive omkring av hver lærdoms vind ved menneskers spill, ved kløkt i villfarelsens kunster." (Ef 4,13-14)

De bruker den "myndighet som Herren har gitt meg til å bygge opp og ikke til å rive ned." (2.Kor 13,10)

Om de sanne ledere heter det: "For også til dere er evangeliet kommet, som det er i hele verden, og det bærer frukt og vokser. Slik er det også hos dere, helt fra den dag dere fikk høre det og lærte å kjenne Guds nåde i sannhet." (Kol 1,6)

Ingen kommentarer: