onsdag, mars 31, 2010

Gullforgylt tornekrone vises frem i prosesjon i Notre Dame

I Notre Dame i Paris viser Den romersk-katolske kirke frem en bit av det krimskrams og juggel som den har i sitt eie. Den kalles verdens viktigste relikvie - og er en gullforgylt krans som visstnok opprinnelig skal ha vært Kristi tornekrone!

Den gullforgylte kransen - som er 21 cm i diameter og er smykket med tre små medaljer av gyldne helgenbilder - er vel så langt unna det er mulig å komme den tornekronen romerske soldater flettet og presset ned på Jesu hode. Men Den romersk katolske kirke hyller dette krimskramset som det viktigste relikviet de har i sitt eie, og viser det frem kun en gang i året. Vanligvis på langfredag.

Det hører med til den groteske historien at tornekronen mangler alle tornene. De gullforgylte tornene er nemlig brukkket av og gitt bort til Europas statsoverhoder gjennom tidens gang. Det var Frankrikes konger som så generøst gav bort disse gull-tornene.

Langfredag kommer den gullforgylte kronen til å bli båret frem gjennom en prosesjon i Notre Dame katedralen. Her vil den bli gjenstand for hundrevis av menneskers bønn, som i en ubrutt rekke vil defilere forbi tornekornen i alle de syv timer, forestillingen varer.

Du verden hvor langt det er mulig å bevege seg bort fra opprinnelsen! 12 enkle fiskere, deres Mester og Herre som vokste opp i fattige kår i Nasaret, som ikke eide noe Han kunne kalle sitt eget, som dør på et kors - den mest foraktede henrettelsesmetode som fantes - legges i en enkel grav. Tornekronen ble presset ned på Hans hode, og foruten den grufulle smerten, representerte all hån og spott, blir altså gullforgylt og utstyrt med helgenbilder og gjenstand for tilbedelse. Om det er tornekronen i det hele tatt da. Den romersk katolske kirke har jo så mange relikvier i sitt eie at det tilsammen finnes svært mange kopier av det meste som kan forbindes med Jesus og helgenene.

Den absurde forestillingen i Notre Dame viser hvor desperat Frankrike trenger evangeliet.

Bildet viser den gullforgylte kronen.

6 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Biskop Kyrillos sa...

Käre Björn! Visst kan det bli för mycket av det du kallar "krimskrams". Vad den kristna kyrkan världen över, och då menar jag alla kyrkosamfund; Rom.katoliker,ortodoxa och sk. frikyrkliga behöver är en "Ny Franciskus"

Vänligen Biskop Kyrillos

Bjørn Olav sa...

Kjære fader Kyrillos. Ja, det trengs en Frans til å gjøre en ryddejobb i mange sammenhenger. Jeg takker Gud for den tradisjonen du står i som har bevart troen, og som forkynner tydelig Kristus som veien, sannheten og livet. Den føler jeg meg beslektet med.

Buster N sa...

Jeg skulle ønske du kunne utdype dette litt. Er det gull og glitter som er problemet, er det konseptet med relikvier som er galt. Hva med ikoner? De jeg har er nokså gullbefengte...

Jeg ble også litt nysgjerrig på hvilken tradisjon Biskop Kyrillos representerer. Er det en sammenheng som ikke anerkjenner Kristi tornekrone som et relikvie? Er denne sammenhengen bedre når det gjelder "tant og fjas"?

Jeg spør av oppriktighet, for jeg forstår ikke hvorfor det ene skal hånliggjøres, mens det andre er elskverdig.

Bjørn Olav sa...

For meg handler dette mest om det vi kanskje kunne kalle inflasjon i relikvier. Romerkirken har en uendelig mengde av dem, og de er brukt på nokså bisarre måter. Ta nå denne kronen hvis gullforgylte torner er brukket av, og gitt til statsoverhodene i Europa. De første kristne æret sine døde martyrer, og deres relikvier ble sett på som noe som tilhørte den kristne kirke. Romerkirken brukte disse relikviene i et storpolitisk spill.

Ikonene hører Kirken til, de minner oss om Den Hellige og de helliges nærvær, de oppmuntrer oss til å se Kristi avbilde i mennesket.

Biskop Kyrillos er biskop for Den Apostolisk Ortodokse kirken og Gudsmoderens Ortodokse kirkeforsamling i Sør-Sverige. De feirer liturgien etter både bysantinsk og vesterlandsk ritus.

Karin sa...

Skulle vilja göra ett inlägg här.
Tack BjornOlav för det du skriver.
Tänker på då jag läser om denna guldförgyllda törnekrona utan taggar,att den törnekrona Jesus bar,det var ingen krona av guld.Det var en krona sammanvirad av törnen,
som gav vår Frälsare djupa sår i Hans panna!
Våra smärtor Lade Han på sig!
Kan vi någonsin förstå,den Smärta som Vår Frälsare bar för oss?
Nej jag tror inte att vi kan det!
Underbare Jesus,Tack Tack för vad Du Gjort för oss!
Karin