lørdag, mars 20, 2010

Bønneaksjon om vekkelse for tre øyer, del 1.

En Facebook venn av meg, Keith Hobrik, har satt i gang en bønneaksjon som jeg tror er initiert av Den Hellige Ånd. Han har tatt for seg tre små øyer som han utfordrer oss til å be for. Vi har en rekke eksempler fra kirkehistorien, som viser at Gud ofte besøker små og i menneskers øyne ubetydelige steder, med vekkelse. Lokalsamfunnet Lewis på Hebridene, som ble hjemsøkt av en gjennomgripende vekkelse på 1950-tallet, er et slikt eksempel.

Et annet forhold er at de tre stedene vi skal be for, er nok ikke gjenstand for mye forbønn. Dette er selvsagt en antagelse fra min side. Den antagelsen er bygget på det faktum at vi ikke vet så mye om disse øyene, og fordi de ikke er så ofte i nyhetsbildet. Knapt nok noen gang egentlig. I hvert fall ikke i norske medier.

Min Facebook venn utfordrer oss til å be for øyene St.Helena, St. Pierre og Aruba. Jeg skal presentere alle tre stedene, slik at det blir lettere for oss å kunne be mer målrettet og konkret. Vi begynner med St. Helena:

De fleste forbinder vel St. Helena med keiser Napoleon, som ble forvist hit etter slaget ved Waterloo i 1815. Det er også her han dør, i 1821. Men det er vel omtrent det vi vet, i hvert fall var det slik med meg.

St. Helena er oppkalt etter keiserinne Helena som var en kristen. Det er en britisk øy i det sørlige Atlanterhavet. Men St. Helena er også hovedøya i det britiske oversjøiske territoriet St. Helena som består av: Ascencion og Tristan da Cunha. I sistnevnte sted inngår også øyene Inaccessible Island, Goaug Island, Nightingale Island, Middle Island og Stoltenhoff Island.

St. Helena som har et areal på 410 kvadratkilometer ble oppdaget i 1502 av den portugisiske kapteinen Joao da Nova. Inntil byggingen av Suezkanalen hadde St. Helena en svært strategisk betydning med sin sentrale plassering i Atlanterhavet. Den var en viktig bunkringshavn for engelske skip. Slik er det ikke lenger. Det bor 6700 mennesker her.

I følge min Facebook venn er de få kristne på øya og i territoriet omkring svært verdslige, og antallet kristne som går til kirke er synkende. Det finnes ingen kristne på Ascencion Island eller på Tristan da Cunha. Når man vet at "ascencion" betyr "himmelfart" så er jo det spesielt trist. Jehovas vitner arbeider intenst med å vinne mennesker på øyene. Den anglikanske kirke ha 3.900 medlemmer. De fleste evangeliske kristne har tilknytning til baptistene, som har en menighet på St. Helena. Denne har 68 medlemmer. Det samme antall som Frelsesarmeen har. Det er få unge mennesker å se i menighetene.

La oss be for St.Helena. Bruk informasjonen om tilstanden på øya, så kan du be mer konkret om vekkelse.

Ingen kommentarer: