torsdag, januar 03, 2013

Blir pave Johannes Paul II helgenforklaret i oktober?

Blir den forrige paven, Johannes Paul II, helgenforklaret i oktober? Det er mye som tyder på det.

Det er den svenske katolske avisen Signum som gjengir spekulasjoner fra det polsk-katolske nyhetsbyrået KAI.

KAI oppgir ingen kilder, men professor Dariusz Kowalczyk ved det pavelige universitetet Gregorina i Rom har uttalt til den polske TV-kanalen TVP at det er 'svært sannsynlig' at kanoniseringen vil avslutte det pavelige 'Troens år' som er i år. Denne TV-kanalen spekulerer i om tidspunket for helgenforklaringen er den 20. oktober. Noe annet som kan tale for at paven helgenforklares i oktober er det faktum at det da har gått 35 år siden Karol Wojtyla, som er den tidligere pavens borgerlige navn, ble valgt til Den romersk-katolske kirkes overhode.

Før man kan helgenforklares i Den romersk-katolske kirke må man saligforklares. Saligklaringsprosessen for Johannes Paul II var den korteste i moderne kirkehistorie. Den har sin bakgrunn i rapporter om helbredelser av mennesker som skal ha skjedd etter pavens død. Vatikanet udersøker for tiden flere slike rapporter om uforklarlige hendelser som skal ha skjedd i forbindelse med forbønn fra den nå avdøde paven. Lederen for helgenforklarelsesprosessen, Slawomir Oder, sa i mai i fjor at man 'i tre eller fire tilfeller har innledet en første medisinsk undersøkelse. Det dreier seg blant annet om en fransk ordenskvinne som ble helbredet fra Parkinson i juni 2005.

Trenger flere under
Men disse tilfellene alene skal ikke være nok til at den tidligere paven skal sluttes til rekken av helgener.

Skal det skje må den nåværende pave Benedict XVI allerede i mars ha erkjent ytterligere et under som skal ha skjedd i forbindelse med pave Johannes Paul II's forbønner. Og det må være et spesielt under fordi det må ha skjedd etter saligforklaringen i mai 2011.

Ingen kommentarer: