tirsdag, januar 01, 2013

Franske myndigheter krever at den romersk-katolske kirken skaffer husrom til hjemløse

Franskmenn er kjent for hissige diskusjoner. Det kan gå riktig varmt for seg. Men selv til Frankrike å være har temperaturen vært særdeles het i forbindelse med kravet den franske bostedsministeren Cèline Duflot har rettet mot Den romersk-katolske kirke.

Cèline Duflot krever at Den romersk-katolske kirken oppretter bosteder for hjemløse.

Situasjonen er egentlig i utgangspunktet helt absurd. For det første at en kirke i det hele tatt besitter så stor eiendomsmasse som Den romersk-katolske kirke gjør. Ingen kirke skulle sitte på eiendommer. Jesus sa aldri: Kjøp dere hus! Han sa: Selg det dere eier og gi det til de fattige!

Men kirken - ikke bare Den romersk-katolske - har i stor stil gjennom historien bemektiget seg på de fattige. Skaffet seg enorme eiendommer. Og drevet med forretninger.

For det andre: Det burde være selvsagt for en kirke å dele de som lider. Den romersk-katolske kirke i Frankrike burde være helt i fronten i arbeidet med å løse de uverdige forholdene for tusenvis av hjemløse og fattige mennesker.

Den romersk-katolske kirken eier mange eiendommer i Frankrike og ansees å ha god lønnsomhet på disse. Mange av dem står tomme, og det er disse den franske bostedsministeren vil ha adgang til til de tusenvis av landets hjemløse. Svært mange franskmenn reagerer sterkt på at den romersk-katolske kirke driver med eiendomsspekulasjon og tjener grove penger på det.

Reaksjonene er også sterke i ledelsen for Den romersk-katolske kirken. De vil ha seg frabedt statens innblanding, og det er forståelig. En stat bør ikke kunne blande seg inn i indre kirkelige anliggender. Men når det er sagt er det jo kirken selv som har brakt seg i vanry ved å være en stor eiendomsbesitter og gjøre lite for de fattige.

Men det finnes hederlige unntak. Mange kirker driver et stort sosialt arbeid, blant annet med suppekjøkken.

En fransk prest, Stephane Lavignotte, i kirken Maison Verte, i den nordlige delen av Paris, arbeider direkte med de hjemløse. Han er kritisk både mot den franske staten og sin egen kirke. Til det finske nyhetsbyrået YLE sier han:

'Jeg ser det slik at alle burde ta sitt ansvar i en krisetid og øke ressursene for å få slutt på den umenneskelige situasjonen for de hjemløse'.

Tenk hvilket enormt vitnesbyrd det ville vært om ledelsen for Den romersk-katolske kirke hadde henvendt seg til den franske statsministeren og sagt: Vi kan løse problemet for de hjemløse. Ta over våre eiendommer, sørg for at folk for et trygt sted å bo! Slikt kunne det blitt vekkelse av! Franskmennene kunne ha kommet til å søke til kirken igjen.

Bildet viser Notre Dame katedralen i Paris.

Ingen kommentarer: