onsdag, januar 02, 2013

Fikentreet og de nye mulighetene i 2013

Teksten for Jesu navnedag - som vi feiret i går - er hentet fra Luk 13,6-8. Det er noe ved denne teksten som ble nytt for meg når jeg leste den på nytt:

'Så fortalte han denne lignelsen: «En mann hadde et fikentre som var plantet i vingården hans. Han kom for å se etter frukt på det, men fant ingen. Da sa han til gartneren: ‘Nå er det tredje året jeg kommer og leter etter frukt på dette fikentreet uten å finne noe. Hugg det ned! Hvorfor skal det stå der og suge ut jorden?’ Men gartneren svarte: ‘Herre, la det stå dette året også, så skal jeg grave omkring det og gjødsle det. Kanskje det da vil bære neste gang. Hvis ikke får du hugge det ned.’'

En fikentre i en vingård. Hører det sammen? Det virker litt malplassert. Hvorfor bruker Jesus et fikentre (bildet) som en metafor i denne lignelsen? 

Fikentreet
Hva har Bibelen å si om fikentreet? For det første er det det første treet som blir omtalt med navn, jfr 1.Mos 3,7, og i Egypt nøt jødene godt av denne frukten (4.Mos 20,5).

Fikentreet er i Bibelen et tegn på fred og lykke (1.Kong 4,25), og det å sitte under et fikentre brukes som et bilde på fred og lykke (Sak 4,25).

Men bruken av fikentreet som metafor i denne lignelsen skyldes nok i første rekke to ting:

1) Fiken var et bilde på gode gjerninger, Matt 7,16-17.
2) Fikentreet bar frukt mange ganger i året. Dets mange grener gjorde det til et godt sted å hvile under.

Teksten gir derfor mange assosiasjoner til den som vil meditere over den. Hva slags frukt ser Herren etter i våre liv? Hva består den av? Hvilken glede har andre av den frukten vi bærer? Kan de hvile pga den frukten vi bærer?

Gartneren
Jeg er glad for at gartneren gir treet enda et år, og at han vil grave rundt det og gjødsle det. Jeg trenger dette Åndens garnerarbeid i mitt liv i 2013. Både det arbeid som består i å grave rundt treet, og dermed gjøre jordsmonnet mottagelig for væte - og jeg trenger den gjødslingen som får mitt liv til å vokse. Den gjødslingen får jeg bare i den nære relasjonen med Jesus og Hans ord.

Ingen kommentarer: