tirsdag, januar 08, 2013

Baptister og andre protestanter oppdager Epifania og kirkeårets velsignelser

Amerikanske baptister er i ferd med å oppdage betydningen av kirkeåret!

Epifaniafesten, som vi nå har feiret, og som er som en kulminasjon av julen, har sammen med andre kirkelige høytidsdager, ikke bare vært fraværende, men også ukjente for mange innen den frikirkelige tradisjonen. For enkelte var dette noe kirkelig, og dermed religiøst, som man skal holde seg unna. Dermed har man også gått glipp av viktige sider ved evangelieformidlingen. Men det skjer en oppvåkning på dette området, og mange som tilhører frikirkelige forsamlinger kjenner seg beriket over å følge kirkeåret og dermed mer aktivt kunne leve med i Jesu liv.

En av dem er pastor Don Flowers i Providence Baptist Church i Charleston, South Carolina:

'Epifaniafesten har ikke den samme sprø travelheten som advent- og fastetiden over seg. Det er en tid for å puste ut,' sier han i en kommentar til Associated Baptist Press.

Epifania
Epifaniafesten feires med De tre vise menn som bakgrunnteppe. Mens juledagens store budskap er at Gud er blitt menneske, forkynner Epifania at barnet som Maria løftet til sitt bryst er Gud, i Ham har hele guddommens fylde blitt forkroppsliget.

Både kirkeforskere og pastorer forteller at Epifaniafesten og andre kirkelige høytidsdager blir feiret av stadig flere baptister og andre protestantiske kristne.

'Mistenksomheten over feiringen av Epifaniafesten og andre kirkelige festdager har vært spesiell sterk blant mange amerikanske protestanter siden den anti-katolske feberen skyllet over nasjonen i det 18 og 19 århundre', sier professor i teologi ved  Mercer University i Macon, Georgia, Richard Wilson.

Han mener britiske baptister derimot har vært mer åpne for å følge kirkeåret. Nord-amerikanerne derimot, og de landene hvor amerikanske misjonærer har arbeidet, har sett på dette som noe ubibelsk.

Men professor Wilson sier at Epifaniafesten og de kirkelige høytidsdagene er alt annet enn det. Han henviser til de gammeltestamentlige festdagene, og de dagene var jo både Jesus og Hans apostler kjent med og feiret. Og den tidlige kirken feiret sine dager.

'Det finnes djupe bibelske røtter for å markere tiden i relasjon til vår bevissthet om at Gud handler i verden,' sier professor Wilson som er overbevist om at det å følge en liturgisk kalender gjør at vi kan trenge oss djupere inn i Bibelen.

Ingen kommentarer: