torsdag, januar 24, 2013

Opprørende bibelhistorier som utfordrer våre fordommer!

En liten gruppe mennesker samles i et kjellerrom i en kirke for å spise sammen, synge, lese Bibelen, samtale og be.

Det er ikke noe spesielt med det. Slike samlinger skjer over hele jorden. Men det spesielle med denne gruppen du her skal få høre om, er sammensettingen: her finnes sosiale aktivister, mennesker som er i ferd med å bli hjemløse, studenter, naboer - og de vil gjerne utfordres av tekstene de leser, til praktisk handling. Her erverves ikke bare teoretisk kunnskap. Og her er det åpent for å samtale om alle slags spørsmål. Her er mange tvilere.

Innbyderne er Canadian Mennonite Brethren. Slike grupper finnes nå spredt over store deler av Canada. De er en salig blanding av anabaptistisk teologi, og hjemmebakte brød og kaker hvor oppskriftene er samlet fra den lange mennontiske mattradisjonen - og da snakker vi om virkelig god mat! Man oppmuntrer gjerne deltagerne til å komme med sine spørsmål, man bryter brød og skillelinjer, man omfavner stillheten sammen med tidebønner, og man inspirerer til engasjement.

Det hender ofte at de som deltar sier: 'Jeg finner denne bibelhistorien opprørende! Den utfordrer mine fordommer!'

En tid for å lytte
En av menighetene som arrangerer denne type for sammenkomster er Highland Community Church i Abbortsford i British Columbia i Canada. Ledende eldste, J. Janzen, forteller at disse gruppene er et sted for å lytte til Gud, et sted hvor folk kan dele det de opplever Gud sier til dem gjennom lesningen av Bibelen, gjennom sangene og prekenen.

- Våre gudstjenester er en blanding av det liturgiske, som vi har hentet fra andre kirketradisjoner, og en åpen samling hvor vi deler med hverandre i god anabaptistisk tradisjon, og hvor vi leser Bibelen sammen. Fordi vi lytter til deres tvil og tar deres spørsmål på ramme alvor, så er folk villige til å tenke nøye igjennom hva vi mener når vi hevder at Jesus er Herre, sier Janzen.

Ingen kommentarer: