torsdag, januar 10, 2013

Vennlighetens bønnerytme

I 15 dager skal jeg følge bror Roger, grunnleggeren av den økumeniske kommuniteten Taize, i bønn. Det skal skje gjennom en nydelig liten bok jeg holder på å lese. Det er veldig interessant å merke seg den bønnerytmen som utfolder seg, gjennom hans levde liv.

Boken med disse 15 bønnedagene er skrevet av Sabine Laplane, som kjente bror Roger personlig og er en venn av kommuniteten i Taize. Hun er medlem av The Apostolic Community of Saint Francis Xavier.

Jeg har merket meg noen av hennes biografiske skisser av bror Roger, som denne: 'Bror Roger hadde som en regel for sitt eget liv tatt noen ord av Augustin, som han omskrev på følgende måte: Elsk, og si det med ditt liv!'

Bror Roger forstod, skriver Sabine Laplane, at 'Kristus på en eller annen måte er forenet med hvert menneske'. Hva var bror Rogers respons på dette? 'Å leve fellesskapets lignelse'.

Noe av det som preget bror Roger, og som alle merket som møtte ham, var hans vennlighet. Det merket jeg selv, da jeg fikk det store privilegiet å være sammen med ham alene. noen timer for en del år siden.

Sabine Laplane skriver om denne vennligheten, slik:

'Sammen med vennlighet, så ekskluderer heller ikke enkelheten vår søken etter skjønnhet, men åpner for noe harmonisk som åpenbarer noe av ømheten til vår Gud: i det vi setter vår lit til den generøsitet som Guds gave representerer som finnes i hvert menneske; lytter vi i stedet for å gi råd, vi lever i undring, og lar vårt hjerte begeistre'.

Når jeg studerer bror Rogers liv forstår jeg hvor mye jeg har å lære om hva det vil si å vandre med Gud. Jeg kjenner på en djup takknemlighet fordi jeg får være elev i første klasse.

Ingen kommentarer: