fredag, november 27, 2015

De 40 dagene før jul: Dag 12

I går feiret våre amerikanske venner 'Thanksgiving'. I dag smeller de til med 'Black Friday' eller 'svartefredagen'. Den store kjøpefesten.

Vårt lokale kjøpesenter - det største mellom Oslo og Trondheim - åpner sine dører klokken 07.00 i dag. Da serverer de frokost. Så kan man bruke hele dagen og vel så det til å handle til den store gullmedaljen. Alt hva du lyster.

Jeg må si jeg liker 'thanksgiving' best. Ikke minst historien bak. Om Pilegrimene som ankom Amerika i år 1620. De møtte en brutal virkelighet som de var veldig uforberedt på. Omlag halvparten av dem døde det første året. Så fikk de den første innhøstingen av korn. Og bestemte seg for at de ville feire med takksigelse!

Om det er slik at vi absolutt må innføre disse amerikanske skikkene så er jeg ikke så overvettes glad i noen av dem som er lansert de siste årene her i Norge, men om vi nå absolutt må ta en av dem, så blir det 'Thanksgiving' på meg. Skjønt vi har jo allerede 'Høsttakkefesten'. Kanskje vi skulle finne fram den igjen?

For vi har da virkelig mye å takke Herren for av alle de goder vi har fått.

Men 'svartefredagen' kan amerikanerne få ha for seg selv! Det er synd vi kaster oss på denne kjøpefesten, som om vi ikke allerede har kjøpt nok. Er det virkelig enda flere ting vi trenger? Enda flere 'duppedingser'? Hvor mange klær trenger man for å bli lykkelig? Eller stekepanner? Eller ...?

Sannsynligvis trenger vi ingen ting.

Jeg synes det er koselig med pakker under juletreet. Det blir jeg ikke for gammel for. Men ikke for enhver pris! Det enkle er ofte det beste. Og jeg vil absolutt ikke være med på kjøpefesten.

Faktisk har jeg djup respekt for noe Jesus sa:

'Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon'. (Matt 6,24)

Og med Mammon mente han Pengeguden, det vil si penger, eiendom og formue. Og når Jesus snakket slik som dette snakket Han om Mammon som en personifisert makt.

Og det er det virkelig. Mammon er en demon. Om den får grep om oss.

Hva har jeg å takke for som jeg ikke kan kjøpe for penger? Samler jeg skatter her på jorden, eller investerer jeg i det himmelske?

Ingen kommentarer: