torsdag, november 19, 2015

160 år gammel protestantisk kirke gjenåpnet i Tyrkia etter å ha ligget 60 år i ruiner

Her er dagens store gladmelding! Etter mer enn 60 år - bokstavelig talt bygd opp fra sine ruiner - har den 160 år gamle Mardin protstantiske kirke åpnet sine dører igjen!

Det er en av de eldste protestantiske menighetene i Midt-Østen som nå inviterer til gudstjenester i dette flotte kirkebygget. Denne assyrisk protestantiske menigheten i Tyrkia, er lokalisert i Artuku, som ligger i den sørøstlige provinsen Mardin.

Det er ikke mange medlemmene igjen, men de er trofaste. Pastoren i menigheten, Ender Peker, er veldig glad for at menigheten endelig kan åpne sine dører for gudstjenester og møter igjen. Flesteparten av de kristne på dette stedet emigrerte for drøyt 60 år siden. Det var ikke bare utfordrende og ødeleggende for menighetsfellesskapet, men det gjorde også at kirkebygget forfalt og ble etter hvert liggende i ruiner.

Det er faktisk tyrkiske myndigheter som har stått for restaureringen. De ser vel den historiske verdien i stedet. Kirken er reist omtrent samtidig som Christ Chuch i Gamlebyen i Jerusalem, som blir ansett å være den eldste protestantiske kirken i Midt-Østen. Det er omlag 22.000 assyriske kristne i Tyrkia. 18.000 av dem lever i Istanbul. Mardin var en gang et kjernested for disse med et stort antall assyrere, men de fleste er emigrert.

Neste gang du reiser til Tyrkia burde du kanskje tenke på om du skulle besøke denne menigheten og oppmuntre de troende der.

Foto: Assyrian International News Agency.

Ingen kommentarer: