søndag, november 15, 2015

Bedende Hyde - 150 år siden han ble født. Del 1

Jeg hadde egentlig planlagt å skrive denne artikkelen og publisere den mandag 9. november, for den dagen var det nøyaktig 150 år siden John Nelson Hyde - eller Bedende Hyde - som han ble kalt - ble født.

Men alt går ikke slik man planlegger. Selv om det ikke ble slik så er dette en så flott anledning til å skrive om denne bønnens apostel, at jeg ikke kan la anledningen gå fra meg. Jeg tror nemlig at denne fortellingen om hans liv kan bli til velsignelse for mange, slik at de kan bli inspirert til å be.

De kalte ham 'mannen som aldri sov', andre 'bønnens apostel'. Han kunne be i tredve dager og netter, eller i ti dager i strekk, eller forbli på sine knær i trettiseks timer. Han åpnet himmelens vinduer med sine bønner, han bar mennesker i bønn og han ba ting igjennom til seier. Mennesker som møtte ham, og ba sammen med ham ble aldri de samme igjen.

John Nelson Hyde ble altså født 9.november 1865 i Illinois, som sønn av en pastor innen Den presbyterianske kirke. Faren var en mann som er hjerte for misjon og ba inderlig om 'Høstens Herre måtte drive arbeidere ut i sin høst'. Både John og hans eldre bror, Edmund, studerte teologi. Edmund drømte om å bli forkynner, dro til Montana, ble plutselig syk og døde. John på sin side undret seg mye over det som hadde skjedd med hans bror, og lurte på om han skulle ta hans plass. Han opplevde et kall til å dra til India og reiste avgårde i 1892. Målet var Punjab hvor han begynte sin forkynnergjerning.

På vei til India leste han et brev fra en venn som fortalte at han ba om at John ville bli fylt med Den Hellige Ånd. John ble sint. Var han ikke fylt av Den Hellige Ånd allerede, så han kastet brevet. Men innholdet i brevet - eller kanskje rettere sagt bønnene som vennen ba - ville ikke slippe tak i ham. Det førte til at John ydmyket seg innfor Gud og ba til Gud om at Han måtte hjelpe ham.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: