onsdag, november 11, 2015

Pave Frans ber katolikker om å forberede seg på forandring: Læren har et ansikt av ømhet: Jesu Kristi ansikt

Pave Frans ber nå verdens katolikker om å forberede seg på forandring, samtidig som de må avvise 'en kontrollerende, hard og foreskrevet' stil. 'Det er ikke nyttig å søke etter løsninger i konservatismen og fundamentalismen', sa paven og la til: 'Vi lever ikke i forandringens æra, men i forandringen av æraen'.

Ordene falt under en samling av katolikker i Florence tirsdag, hvor pave Frans gav en liten oppsummering av sin fremtidsvisjon for Den romersk-katolske kirke. Uttalelsene gjengis i nettstedet 'Crux'.

'Læren er ikke et lukket system ute av stand til å generere spørsmål, tvil, undring, men er levende ... Læren har et ansikt av ømhet: Jesu Kristi ansikt'.

Den 49 minutter lange samtalen ble holdt for 2.200 personer som representerte 220 bispeseter i Italia. I talen oppfordret han katolikker til 'å bli en fri kirke som er åpen for forandringer i nåtiden, og ikke komme på defensiven fordi man frykter å miste noe'.

I talen, som ble holdt i den historiske katedralen Santa Maria del Fiore, advarte pave Frans mot to vranglærer: pelagianisme - som 'fornekter eksistensen av synd og som tror at mennesker kan fortjene sin frelse ved gode gjerninger uten Guds nåde' og 'gnostisismen' - som 'fastholder at frelse kan oppnås ved å erverve kunnskap i stedet for tro på Skaperen'.

Pave Frans manet også den italienske kirken til å velge de fattige og stå på deres side.

Ingen kommentarer: