mandag, november 02, 2015

SISTE FRA DEIR MAR-MUSA KLOSTERET I SYRIA: 'Klart vi er redde - vi overvinner frykten og vi ber og arbeider hver dag'

Fader Jihad Youssef (bildet) som er en del av kommuniteten i det syriske Deir Mar Musa klosteret, som ligger i nærheten av byen Nabk, omlag 80 kilometer nord for Damaskus, besøkte Geneve nå i midten av oktober. Vi har et spesielt forhold til Deir Mar Musa klosteret, og har hatt det i mange år nå, hvor vi ukentlig ber for klostret i forbindelse med vår gudstjeneste på torsdagene. I Kristi himmelfartskapellet finnes det også et kors som er gitt oss i gave fra dette syriske klosteret, for at vi bli påminnet om å be for dem.

Møtet i Geneve var organisert av 'Venner av Deir Mar Musa' (Mose' kloster). Klosteret trues til stadighet fra IS. Fader Jihad Youssef sa i forbindelse med møtet i Geneve: 'Vi blir så lenge vi kan!'

'Selvsagt er vi redd. Men vi forsøker å overvinne frykten og vi ber hver dag', forteller fader Jihad Youssef.

Overfor vennene i Geneve understreket fader Youssef betydningen av klosterets nærvær i et land som er vitne til en slik destruktiv og ødeleggende konflikt som Syria. Jihadistene i den selvproklamerte Islamske Staten (IS) er ikke langt unna, og de som tilhører kommuniteten i Deir Mar Musa er forberedt på det verste:

'Vi forsøker ikke å bli martyrer for en hver pris', forteller Youssef og legger til: 'Vi vurderer situasjonen fra uke til uke, noen ganger fra dag til dag. For tiden velger vi å bli. Men vi er rede til å forlate klosteret. Vi har pakket hver vår koffert. Men vi velger å bli for vi vil ikke miste alt det vi møysommelig har bygget opp gjennom bønn og arbeid. Men mer enn dette: Vårt nærvær er et håpets tegn for kristne og muslimer som holder til i området rundt klosteret. Vi har sett dette håpet i deres øyne. Men vi er ikke her fordi vi er imot noen', sier den 38 år gamle munken.

'Å bli i Syria er et misjonsoppdrag for en kristen. Vi er her for å elske muslimene', sier Youssef og legger til at de første ofrene for IS er sunnimuslimene.

Historien om Deir Mar-Musa
Klosteret Deir Mar-Musa eller Mar Musa al-Habashi skriver seg tilbake til det 6.århundre, og ruinene av det ble oppdaget i 1982 av den italienske jesuitt-presten Paolo Dall'Oglio. Han ble som kjent kidnappet av IS i 2013 og siden har ingen hørt fra ham. Fader Paolo elsket muslimene, restaurerte klosteret og grunnla en ny monastisk kommunitet der etter en syrisk-katolsk rite, men som i aller høyeste grad også er økumenisk. Før krigen ble det holdt seminarer her og stedet ble et møtepunkt for muslimer. Men med den pågående konflikten endret alt seg, selv om Mar-Musa aldri har vært helt stengt.

'Vi har hele tiden arbeidet og bedt på stedet. For tiden består kommuniteten av fem mennesker: tre søstre og to brødre', forteller fader Youssef.

For tiden oppholder han seg i Roma, hvor han studerer ved det pavelige gregorianske universitetet. Planen er at han skal vende tilbake til Deir-Mar Musa klosteret i februar, etter at julefeiringen er over.

'Takk Gud, vi har aldri manglet noe. Det er ikke vanskelig å møte behovene til brødrene og søstrene som ber og arbeider her hver dag. Vi har mistet de 103 geitene men vi lager fortsatt ost ved hjelp av melk vi kjøper. Noen av muslimske og kristne familiene som bor i Nebek kommer på besøk til oss. Sjenerøsiteten og solidariteten fra våre venner har gjort det mulig å restaurere de 63 husene til de kristne og muslimske familiene som har fått dem ødelagt av IS.

La oss fortsette å be for vennene våre i Deir Mar-Musa og de muslimske og kristne familiene som bor i nærområdet til klosteret. La oss be for fader Youssef og for fader Paolo, sistnevnte vet vi ikke noe om. Om han fremdeles er fanget av IS eller om han er hjemme hos Herren. Men vi har valgt å be for ham som om han fremdeles skulle være i live.

Opplysningene i denne artikkelen baserer seg på en artikkel offentliggjort i et fransk nyhetsbrev samt opplysninger vi har fra interne kilder vi har i vårt nettverk.

Ingen kommentarer: