lørdag, april 09, 2011

Guds politikk - hva går den ut på?


Jeg leser for tiden en svært utfordrende bok: "God's politics" av Jim Wallis. Den er skrevet for et amerikansk publikum, men reiser likevel særdeles viktige spørsmål vedrørende forhold som er universelle.

"Hvorfor kan vi ikke snakke om religion og politikk," spør Wallis i introduksjonen til boken. Både i USA og i Norge er det to ting man ikke er ment å diskutere i hyggelig selskap. "Ikke ødelegg middagen med å bringe til torgs noen av disse emnene."

Så siterer han Abraham Lincoln som var av den oppfatning at man ikke bør påstå at Gud er på vår side, når man har fremlagt sine politiske standpunkter og overbevisning, men heller burde be og være oppriktig opptatt av om vi er på Guds side!

Det første - at Gud er på vår side - leder uvilkårlig til overlegenhet, selvrettferdighet, dårlig teologi, og som Wallis skriver: "farlig utenrikspolitikk". Mens den andre måten å se tingene på leder oss til noe som er sunnere, "nemlig angerfullhet, ja selv til omvendelse, ydmykhet, refleksjon og ansvarlighet."

Vi trenger mer av det siste, mener Wallis, fordi vi ofte går glipp av verdiene som bør representere vårt politiske ståsted.

Så skriver han, og dette bør mange av reflektere over:

"Guds politikk er ikke ideologisk, men den forandre alt som har med vår politikk å gjøre. Guds politikk minner oss om de menneskene vår politikk alltid neglisjerer - de fattige, de sårbare, de som er etterlatt. Guds politikk utfordrer det trangsynte nasjonale, vårt syn på de etniske gruppene, økonomien, eller vår kulturelle selvinteresse, og minner oss om at verden er større ... vi kalles til å være gode forvaltere, ikke konsumenter og mennesker som utnytter. Guds politikk ber oss om å løse konfliktene blant oss uten de forferdelige konsekvensene av krig. Guds poltikk går alltid ut på å velge livet ..."

Boken fikk stor oppmerksomhet i USA når den kom i forkant av det amerikanske presidentvalget, blant annet fordi Wallis sa: "Gud er ingen republikaner eller demokrat." Selv om den er skrevet med amerikanske lesere i tankene reiser den så viktige spørsmål at den burde leses av alle samfunnsbevisste nordmenn, og særlig de som er kristne. Jeg regner med at jeg skal komme tilbake til innholdet etter hvert som jeg leser den.

Ingen kommentarer: