søndag, april 10, 2011

Anabaptistisk fellesskap etablert i Polen

I deler av Polen har anabaptistiske grupper overlevd i mer enn 400 år. Nå forsøker man å revitalisere arbeidet. Det hele startet i etterkant av 2. verdenskrig, da en ung mann ved navn John Overholt, meldte seg frivillig for å hjelpe til med gjenopprettelsesarbeidet i Europa. Jeg har ikke klart å finne ut hvem denne John Overholt var, men med et slikt navn er det vel ikke usannsynlig at han har norske aner? Skulle noen som leser dette vite hvem han var eller er så ta gjerne kontakt! Han skal i hvert fall å vært i Polen en periode og som et resultat av hans arbeid der ble Salt and Light Foundation etablert. De som stod bak dette arbeidet ble så kjent med Jan Wierzylowski som dro til USA vinteren 1995-96 for å delta på et undervisingsopplegg i regi av Faith Builders Educational Programs. I 1997 dro så Melvin og Shelia Lehman og andre til Polen og de fikk en visjon for hvordan de kunne ta vare på den rike polske anabaptistiske arven.

I 1998-99 kom Anthony Gingerich, Marc Wadel, Ryan Lehman og Jake Hochstetler til Polen for å se på mulighetene til å drive evangeliseringsarbeid. To år senere ble et team etablert for å drive dette arbeidet med tanke på å etablere en anabaptistisk menighet og kommunitetsliv i Polen. For å hjelpe til med dette arbeidet kom John og Laura Smucker og Lavern og Lolita Hershberger med deres familier fra USA til Polen, sammen med fire ungdommer: Atlee Graybill, Hannah Beth Graybill, Shannom Lehman og Shanuda Lehman. De ankom i 2001. Så i 2006, nærmere bestemt 12 november, ble Lavern Hershberger ordinert som pastor for Agape Mennonite Fellowship.

For å få kontakt med den polske befolkningen driver fellesskapet engelskundervising. Det gir dem mange muligheter til også å invitere til andre sammenkomster. Jeg kommer tilbake med flere nyheter fra dette arbeidet etter hvert.

Ingen kommentarer: