lørdag, april 23, 2011

Sverige 1894: Ble truet med å bli skutt fordi han forkynte om Jesus, andre ble slått med stokker og med øks

Gjennom Facebook-siden "Martyrkirkensvenner" dokumenterer jeg stadig brudd på religionsfriheten i en rekke land. I Sentral-Asia er det i første rekke baptistene som blir forfulgt, i andre land opplever andre evangeliske kristne og koptere forfølgelse. Men forfølgelsen hører ikke bare vår tid til og for oss fjerne land. Også her i Norden ble folk forfulgt for sin tro og overbevisning, og vi skal ikke så langt tilbake i tiden heller for å kunne gi eksempler på dette.

I 1894 kom seks personer sammen i Grebbestad, ikke så langt unna Svinesund, for å starte opp med evangeliseringsarbeid i Fjällbacka. Det ble starten på Bohusläns Skärgårdsmission, som var en del av det baptistiske misjonsarbeidet i vårt kjære naboland. De som bodde langs Sveriges vestkyst skulle nås med evangeliet. Og de åtte forkynte ut fra sin overbevisning om hva det gjaldt: omvendelse, tro og dåp. Når de åtte uredde baptistene møtte det rådende synet i omegn ble de møtt med sjikane, bespottelser, de ble slått ned med stokker, økser og knyttede never! Farkoster ble senket, forkynnerne fikk sove under åpen himmel, i det de ble ansett å være opprørsmakere, vranglærere og Gudsmotstandere!

En av de som virkelig fikk unngjelde var Otto Länsberg (bildet). Han var en av de mest kjente baptistmisjonærene i sin samtid. Om forfølgelsen, hvor han ble utsatt for uvemsord, hån, slag og øksehogg, skrev han blant annet:

"Jeg bestemte meg for å heller å lide hva som helst, enn å søke å hevne den urettferdighet jeg opplevde. Ved et tilfelle ble jeg overfalt av en person som truet med å skyte meg. Han la hånden på geværet, men i det samme øyeblikk viste min elskede Frelser seg for meg og jeg sa med det samme: 'Jasså, er du her. Ja, da er jeg ikke redd. Da får jeg følge med på veien hjem.' Jeg snudde meg og mannen forsvant."

Kanskje hadde vi også møtt motstand om vi hadde forkynt evangeliet like uredd og kompromissløst som Otto Länsberg og alle de andre djerve evangelistene den gangen. Kanskje er det fordi vi kompromisser med evangeliet at vi har så liten framgang som vi har?

Ingen kommentarer: