søndag, april 10, 2011

Sjelelige eller åndelige kristne? Bibelens lære om ånd, sjel og kropp, del 1

I en serie med artikler skal vi se nærmere på hva Bibelen lærer om ånd, sjel og kropp. Watchman Nee skriver i boken "The release of the Spirit: "Alle, som tjener Gud, vil før eller senere oppdage, at den største hindring i hans arbeide ikke er de andre, men ham selv. Han oppdager, at hans ytre og indre menneske ikke er i harmoni med hverandre, for begge søker i motsatt retning. Han innser også det ytre menneskets manglende evne til å overgi seg til åndens kontroll og dermed etterlater ham ute av stand til å adlyde Guds høyeste bud. Han vil snart oppdage, at den største vanskelighet ligger i hans ytre menneske, fordi det hindrer ham i å bruke sin ånd."

Apostelen Paulus er inne på dette i brevet som er skrevet til den menigheten i den første tiden som slet mest med kjødelighet, menigheten i Korint:

"Men et sjelelig menneske tar ikke imot det som hører Guds Ånd til. For det er en dårskap for ham, og han kan ikke kjenne det, det kan bare bedømmes på åndelig vis. Den åndelige derimot kan dømme om alle ting, men om ham selv kan ingen dømme. For hvem kjente Herrens sinn, så han kunne undervise ham? Men vi har Kristi sinn." (1.Kor 2,14-16)

Judas skriver også om sjelelige mennesker:

"Disse er de som skaper splittelse, de er sjelelige mennesker som ikke har Ånden." (v.19)

Andrew Murray sa ved en anledning at det forsamlingen og den enkelte bør frykte, det er den udisiplinerte aktiviteten, "sjelen med dens krefter, fokus og vilje." En annen betydningsfull åndelig veileder, baptistpastoren F.B Meyer, forklarte, at om han ikke hadde forstått forskjellen mellom sjel og ånd, så hadde han ikke fortstått hva åndelig liv er.

Mennesket er et hele, men Bibelen blander aldri sammen ånd og sjel som om det skulle være det samme. De er atskilte ikke bare i spørsmål om benevnelser om sin natur. Når Guds ord taler om den troendes fulle helliggjørelse, så er det en helliggjørelse til ånd, sjel og kropp. Hør bare:

"Må han selv, fredens Gud, hellige dere helt igjennom, og må deres ånd, sjel og legeme bevares fullkomne, ulastelige ved vår Herre Jesu Kristi komme." (1.Tess 5,23)

(fortsettes)

1 kommentar:

Broder i Kristus sa...

Jeg fryder meg at Jesus har ledet og åpnet dine øyner for denne viktige kunnskapen.Jesus bryter ned verdens ånd idag som djevelen har lagt i dem troendes hjerte av krig og hat.bare vent å se verden vil oppleve mirakler. Må Jesus dype medfølende omfattende hjerte som føler alle menneskers nød være hos deg.