mandag, mars 02, 2020

Baez, Hanvold, Corona og spekulativ teologi

Reaksjonene har vært mange, kraftige og høyst berettigede over de famøse utspillene fra 'profeten' Diony Baez (bildet) på TV Visjon Norge de siste dagene. I en av disse TV-sendingene ba han seerne om å skynde seg gi 2020 kroner til TV-stasjonen, så skulle han be Gud beskytte seernes barn mot Corona-viruset. De fleste finner hans uttalelser usmakelige, sjokkerende og regelrett blasfemiske. Her spilles det på frykt og ren og skjær urtnyttelse av sårbare mennesker. Alt for å skaffe TV-kanalen penger.

TV-gründer Jan Hanvold forsvarer Baez med at TV-Visjon Norge tilhører den store pinse-karismatiske familien, og at det er de religiøse kreftene som reagerer. Tro om det er sant. Jeg merker meg at pinsekarismatiske profiler som pastoren for en av Europas største pinsekarismatiske menigheter, Joakim Lundqvist, i Livets Ord i Uppsala, tar et kraftig oppgjør med teologien til Baez. Han skriver, etter å ha sett innslaget fra TV-kanalen:

'Det här är, ärligt talat, bland det värsta jag vet.'

Han får støtte av en annen pinsekarismatisk profil, verdensevangelisten Christopher El-Hashemi (tidligere Alam), som kaller det 'helt vidrigt'. Begge får støtte fra Anders Gerdmar, assisterende professor ved Uppsala Universitet og president for Skandinavisk teologisk høgskole og selv pinsekarismatiker.

Her i Norge er det pastoren i Misjonskirken Betlehem i Oslo, Erik Andreassen, som har tatt belastningen med å ta et oppgjør med den teologien Baez/Hanvold forfekter. Det fortjener han en stor takk for. Han får støtte av mange, deriblant en hel rekke kjente kristenledere i Norge, som generalsekretæren for Misjonskirken i Norge, Øyvind Haraldseid og den tildigere synodelederen for Frikirken i Norge, Arnfinn Løyning, lederen for Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen,  og Misjonssambandets Espen Ottosen, bare for å nevne noen.

Dionny Baez, selverklært profet, og Jan Hanvold, står i denne anledning for en teologi som ikke bare er på ville veier, men som har sporet helt av. Det er en fryktbasert teologi som tror at man kan kjøpe Guds beskyttelse for penger, omtrent det samme som ved avlatshandelen i Sen-middelalderen hvor avlatshandleren Johann Tetzel solgte sine avlatsbrev for å oppnå Guds gunst.

Kanskje er det nå mest redelig at de kristne organisasjonene som sender på TV-Visjon Norge, trekker seg og slutter å sende på denne kanalen. Med mindre Jan Hanvold kan innrømme at denne gangen gikk 'profeten' for langt.

1 kommentar:

Elisabeth sa...

Veldig bra innlegg. Og enig. Alle kristne organisasjoner med respekt for seg selv og sin tro bør umiddelbart trekke seg fra alt samarbeid med Visjon Norge. Veldig rart de har fått holde på så lenge når de har gjort så utrolig mye tragisk. Når folk ser på Visjon Norge og ser de forskjellige "samarbeidspartnere" så tenker nok folk at de og de støtter Visjon Norge siden de samarbeider med de. På tide med opprør og oppgjør.