tirsdag, mars 10, 2020

Purim, Stalin og dronning Ester

Når disse linjene skrives er den jødiske høytiden Purim over for i år. Den begynte ved solnedgang 9.mars og ble avsluttet ved solnedgang i dag, 10.mars.  Dette er den fjortende dagen av måneden Adar i den hebraiske kalenderen. Neste år faller den på lørdag 27.februar.

Jeg har gjort meg noen tanker, mens jeg har hvilt på sofaen i dag. Dagen er jo til minne om skjebnesvangre dager i den jødiske historien. Vi finner historien beskrevet i Esters bok.

Ikke siden staten Israels gjenopprettelse i 1948 har jødehatet vært sterkere. Ikke nok med at antisemittismen brer om seg, og fortsatt har en sterk posisjon i visse deler av kirken, så truer Iran med utslettelse av landet, og palestina-araberne vil ha et jøderent Palestina.

Derfor feirer jødene Purim! Selve minnedagen om utfrielsen av det jødiske folk fra det eldgamle persiske imperiet og planene til den onde Haman om å utrydde alle jødene. Herren, Israels vokter, sover ikke, og slumrer ikke! Han våker over sitt ord og setter det i verk! Løftene til det jødiske folk har Han ikke glemt, og heller ikke trukket tilbake. De er evige.

I dag heter ikke Israels fiende Haman, men Hamas med sine mange 'slektninger'. Historien om Purim kan du lese i Esters bok. Kanskje en bok å lese nå i Fastetiden? Boken forteller oss om hvordan jødene reagerte på Haman's planer om å utrydde dem. Dronning Ester fastet før hun gikk inn til kongen, og derav har vi begrepet 'Esterfaste', en faste som varer i tre dager. I jødisk tradisjon er dagen før 'Purim' Ta'anit Ester, som nettopp skal minne dem om disse tre dagene.

I dag vil jeg dele med mine lesere noe jeg skrev 8. mars 2013. Da var det ganske nøyaktig 60 år siden Josef Stalin døde. Det skjedde i forbindelse med Purim:

I går fikk jeg Karmel - Israel Nytt i posten. Det er et av de mest interessante bladene jeg leser. I den nye utgaven av bladet, som bringer både nytt fra Israel og Midt-Østen, samt gode kommentarartikler, sto det å lese en oppsiktsvekkende artikkel om en av verdens mest grusomme massemordere: Josef Stalin. Hør bare:

'Natt til 2. mars 1953 ble Sovjetunionens mektige tyrann Josef Stalin rammet av hjerneslag. Han døde den 5. mars, like før han skulle sette i gang deportasjoner av flere millioner jøder til Sibir og Kaukasus. Hans død inntraff på den jødiske høytiden purim som feires til minne om at antisemitten Haman ble drept før han rakk å utrydde Persias jøder for 2500 år siden'.

Når jeg leser disse ordene tenker jeg på Salme 121,5:

'Se, han blunder ikke og sover ikke. ISRAELS VOKTER!'

Josef Stalin hatet jødene. Han fabrikerte et rykte om at Sionistorganisasjonen Joint hadde bestemt seg for å ødelegge det russiske folk. Stalin mente at de hadde sine agenter og amerikanske imperialistlakeier over alt i samfunnet og hadde forgiftet Sovjetunionens ideologi.

Med Stalins død ble det ikke noe av deportasjonene.


Ingen kommentarer: