torsdag, mars 12, 2020

Husmenigheter blomstrer på Cuba

16 anabaptister fra USA og Canada har nylig vært på studietur til Cuba, hvor å se nærmere på hvordan husmenighetene der blomtrer. De 16 amerikanerne og canadierne kom for å lære.

Søndag 16 januar dro reiesfølget fra Cubas hovedstad Havana til landsbyen El Cafetal, som ligger omlag 30 minutters kjøretur fra Havana. Her i denne landsbyen finner man en husmenighet tilhørende kirkesamfunnet Brethren of Christ. Den blre plantet for et år siden. Her samled 40-50 mennesker, halvparten av dem barn. Halvparten av huset er en bolig, mens den andre halvdelen er et kirkelokale. Sangen tar stor plass i gudstjenesten. Den blec ledet av et lovsangsteam, med pastoren på gitar og en tamburin. Noe annet som tar stor plass er bønnen.

Pastoren i menigheten har vært utsatt for vold. Han er blitt knivstukket. Derfor ber de mye for et voldsutsatt nabolag og at de selv kan være salt og lys i en mørk hverdag.

På en annen eiendom skal det forrettes dåp denne dagen. De har fått laget et provisorisk dåpsbasseng (bildet). Det er seks dåpskandidater, som alle tas opp som medlemmer av menigheten. Etter dåpshandlingen er det dekket til et kjærlighetsmåltid. Tatt i betraktning alle de fattige medlemmene av denne menigheten, så har dette måltidet ikke vært en billig affære. Men de viser sin store kjærlighet gjennom dette.

På Martin Luther King senteret i Havana treffer gjestene fra USA og Canada 80 årige Raul Suarez, som har grunnlagt senteret. Han er en velkjent protestantisk leder på Cuba. Suarez mente Cuba hadde gått glipp av et anabaptistisk vitnesbyrd på Cuba, med sin vektlegging av ikke-vold, kvinner i tjeneste, samt opposisjon mot dødsstraff.

Brethren of Christ har som mål å plante 100-150 nye menigheter på Cuba.

Ingen kommentarer: