fredag, februar 04, 2022

Gjødselskrise i landbruket - nå trenger vi å be


En verdensomspennende gjødselskrise rammer nå norsk landbruk hardt, og det er et åpent spørsmål om hvor mange bønder som må kaste inn håndkleet. Situasjonen akkurat nå er at 40 prosent av norske bønder ikke har kjøpt gjødsla de trenger for å kunne sette i gang dyrking av gras og korn. De har rett og slett ikke råd. For i tillegg kommer skyhøye strømregninger. Situasjonen er så prekær at bøndene ikke kan vente til vårens landbruksoppgjør.  Nå trenger norske forbedere å komme på banen for å be om en løsning, som kan redde gårdsbruk fra nedleggelse. Vi har ingen å miste. 

Gjødselskrisa har bakgrunn i en alvorlig tørke i de nordvestlige delene av Nord-Amerika, kombinert med uvanlig lave avlinger i Brasil, Ukraina og Russland.

I følge avisen Klassekampen i dag går nå SV i samtaler med regjeringen om å finne en løsning på hvordan bøndene skal overleve den internasjonaale gjødselskrisen. 

"Det er en tommelfingerregel i jordbruket at hvis du ikke har gjødsel, så får du 50 prosent mindre utkomme av jorda. Og du får en kjedereaksjon hvis 40 prosent ikke har råd til å gjødsle: Du får mye mindre produksjon og dermed får du færre dyr. Og dermed får du redusert matproduksjonen i Norge ganske kraftig," sier nestlederen i SV, Torgeir Krag Fylkesnes til Klassekampen.

Og som kjent har ikke Norge kornlagre.

Ingen kommentarer: