tirsdag, september 21, 2010

15 gode grunner for å tilhøre en lokal kristen forsamling, del 2

Her følger noen flere gode grunner for å være medlem av en lokal kristen forsamling:

4. Herren la mennesker til den lokale menigheten.

"Og daglig la Herren dem som ble frelst til menigheten." (Apgj 2,47)

Hvilken menighet er det her snakk om? Menigheten i Jerusalem, en lokal forsamling. Det ser vi av konteksten dette står i. Dette ser vi veldig tydelig i de versene forut for vers 47: "De som nå nå tok imot hans ord med glede, ble døpt. Og den dagen ble omkring tre tusen sjeler lagt til de andre." Uttrykket "de andre" sikter til de 120 som var samlet i bønn før pinsedagen. Så leser vi videre: "De (altså de 3120) holdt hele tiden urokkelig fast ved apostlenes lære og ved samfunnet, ved brødsbrytelsen og ved bønnene... Alle som trodde var sammen og hadde alle ting felles. De (altså de 3120) solgte av eiendelene og det de hadde, og delte dem ut til alle, etter om enhver hadde behov. De (altså de 3120) holdt seg daglig med ett og samme sinn i templet, og de brøt brødet i hjemmene...." (v. 41-42 og v.44-46)

At mennesker ble lagt til denne lokale forsamlingen, var altså Herrens eget verk.

5. Det skilles mellom menigheten og de som er utenfor den.

Dette ser vi blant annet av Apgj 5,11: "Da kom det stor frykt over hele menigheten og over alle som hørte dette." Menigheten er en egen størrelse, dernest tales det om alle de andre som hørte om det som skjedde med Ananias og Saffira. Vi ser her at det var kjent hvem som tilhørte menigheten, og hvem som ikke gjorde det. Glem heller ikke at det er Den Hellige Ånd som har inspirert Guds ord, så det er altså Ånden som viser oss at det er en forskjell.

6. Enkelte våget ikke å slutte seg til menigheten

Umiddelbart etter at Ananias og Saffira er døde, leser vi: "Likevel var det ingen av de andre som våget å slutte seg til dem, men folket satte dem høyt." (Apg 5,13) Dette viser med all tydelighet hvem som tilhørte menigheten, og hvem som ikke gjorde det. Noen tilhørte menigheten, andre våget ikke å gjøre det. Å tilhøre betyr i denne sammenhengen at de er medlemmer.

(fortsettes)

Bildet viser interiøret i en ukrainsk baptistkirke.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jo visst. Men vad är egentligen Guds församling? Med anabaptisterna delar jag övertygelsen om att den etablerade kyrkan är korrupt, fallen, falsk. Det gör frågan om församlingsmedlemskap betydligt svårare...
/Jonas Lundström
www.jlundstrom.se

Bjørn Olav sa...

Hva anabaptistene angår så var det først og fremst Den romersk katolske kirke som var korrupt, dernest den lutherske og den reformerte. Dette lar seg ikke nødvendigvis overføre på dagens kirkebilde, om du med dette mener at alle kirker er korrupte.

Anonym sa...

(Något konstigt har hänt med min kommentar, en massa extra-ord har kommit in, och den framstår nu som obegriplig.)

Jag tycker att det allra mesta (allt?) av anabaptisternas kritik mot dåtidens kyrkor träffar även dom etablerade församlingarna idag (dop av barn, frånvaro av församlingsfostran, svärds-bärande och edssvärande, rika kristna, ledare som står över istället för under församlingarna, Herrens måltid där sann gemenskap saknas, sammanblandning mellan församlingen och världen, för lite fokus på bergspredikans Jesus och efterföljelse osv.

/Jonas

Bjørn Olav sa...

Du har så rett, så rett, Jonas! Jeg ser dette. Heldigvis finnes det noen unntak, men når du nevner disse tingene, blir det ikke så mange igjen. De siste årene har vi hatt regelmessig kontakt med anabaptister i flere land. Det sammen med kontakten med uregistrerte baptister i det tidligere Sovjet, fribaptister fra Burma og Israel, og evangeliske kristne i en del muslimske land har betydd mye for oss.

Det er interessant å merke seg hvor sterke reaksjonene blir når man begynner å snakke om ikke-vold, pasifisme og Bergprekenen. Jeg er inne i en slik samtale på Facebook nå, men du er kanskje ikke på Facebook?

Anonym sa...

Tyvärr, jag ville inte svära deras eder... ;)

Jag håller med, vi har också haft en hel del kontakt med bland annat ny-monastiska grupper och med anabaptistiska grupper, primärt Bruderhof, som varit väldigt hoppingivande. Men ibland misströstar jag ändå.

(Kolla gärna in den här aktuella posten och diskussionen som tar upp just detta:
http://poserorprophet.wordpress.com/2010/09/18/eighth-letter/
/Jonas