torsdag, september 09, 2010

Om å vokte det indre livet

Jeg vil gjerne dele disse gode rådene av Charles Rigma med dere:

Noen ganger tror vi helt feilaktig at alle tanker bør uttrykkes, alle visjoner proklameres og alle drømmer tenkes høyt. Vi tror at alt som skjer i vår indre verden, straks skal deles med alle andre.

Dette er selvsagt ikke tilfelle. Det finnes mye som er hellig og privat. Vanligvis bekjentgjør vi ikke de intime sidene ved vårt kjærlighetsliv for andre. På samme måte finnes det intime sider ved vårt indre liv som bør forbli skjult. Henri Nouwen bemerker at 'taushet er den disiplin som vokter Guds flamme i oss og som holder den ved like'. Det er i stillheten i vårt eget indre vi best kan hegne om våre tanker.

Det er der vi hardnakket kan holde håpet oppe. Det er der drømmer kan vekkes. Det er i vårt indre livs ensomhet vi kan smi våre planer og fatte vanskelige beslutninger. Der kan fortroligheten øves uforstyrret. Der kan vårt eget jeg bli fornyet og forvandlet. Der kan kjærligheten vokse og det som er hellig, voktes og beskyttes.

Hvis vi ikke tar vare på dette indre livet, vil vi svekke vår indre styrke og vakle i våre beslutninger. Vi vil stå i stadig større fare for å bli styrt av vår tids dominerende stemmer og miste oss selv. Å holde fast på det som er hellig for oss, er ikke egoisme. Det er rett å ta vare på det som beskytter vårt eget jeg. Dessuten er dette det jordsmonnet modig handling kan vokse opp av.

2 kommentarer:

erik sa...

Takk Bjørn Olav. Dette trengte jeg i dag.

Ellers er det mye god lesing på bloggen din. Du ER VELSIGNET OG ELSKET AV GUD. Halleluja broder. Det er herlig.

Har du forresten lest "The Jesus Paradigm" av David. A Black? eller "Forgotten God" av Francis Chan?

Salme 2514:-15. Hilsn Erik

Bjørn Olav sa...

Takk for hilsen. Dette var ukjente bøker for meg.