onsdag, september 01, 2010

Sjelden dåpshandling i Sveits

8. august ble ringen sluttet for 300 års anabaptistisk historie da Simon og Regula Fankhauser fra Trub i Sveits ble døpt.

I 1710 ble en slektning av Simon, Christian Fankhauser, en av lederne for den anabaptistiske bevegelsen, bannlyst fra Bern og ble skipet nedover Rhinen i retning Holland. Med trusler om den visse død ble han advart om ikke å vende tilbake. Men Christian Fankhauser klarte ikke å være borte fra familien sin, og vendte tilbake til Sveits i dypeste hemmelighet senere dette året.

Simon og Regula Fankhauser bor i huset til Christian Fankhauser (bildet). Det er mange som har besøkt dem her på gården Hinter Huetten, som ligger i enden av Trub dalen. På gården her finnes det nemlig et skjulested under gulvet, hvor Christian gjemte seg. Dette skjulestedet hører nå med blant de nasjonale historiske severdighetene i Sveits. Kommer man hit får man virkelig følelsen av å være tilbake i den tiden da Christian og vennene hans ble forfulgt på grunn av sin tro.

Det er i de siste årene at Simon og Regula Fankhauser er kommet til tro på Jesus. De ble aktive i den reformerte kirken i landsbyen Trub. Regula fikk snart ansvaret for søndagsskolen, men det utløste spenninger, og presten kritiserte henne for å være for livfull når hun fortalte historier for barna og for å konsentrere seg for mye om Jesus!!

Ekteparet Fankhauser følte seg ikke lenger velkommen, og ble medlem av en husmenighet i Langnau, hvor de nå blomstrer i troen. I forbindelse med at Simon viste en turistgruppe rundt i hjemmet sitt, og fortalte så levende om anabaptistene og sin nyfunne tro, spurte guiden han om han nå var blitt anabaptist. Simon bekreftet dette. Guiden spurte da om han var troende døpt?

"Ikke ennå," svarte Simon. Guiden fulgte så opp med spørsmålet: "Når du tenkt på når dette skal skje," og Simon svarte: "8. august."

Spørsmålet fra guiden var det som skulle til for at Simon tok sin avgjørelse. Da han senere fortalte kona si dette, spurte hun når han hadde tatt avgjørelsen, og Simon svarte: "For ikke så lenge siden." Det skulle vise seg at også Regina hadde gått med samme tanker, men at hun ville vente til at Simon fikk samme tankene!

Slik skulle det gå at ennå en gang - etter 12 generasjoner - skinner vitnesbyrdet til en anabaptistisk kirke av troende mennesker i Trub dalen i huset til Fankhauser i Emmental regionen i Sveits. Det er det gode grunner til å takke Gud for.

Ingen kommentarer: