lørdag, september 25, 2010

Hvordan kan vi leve et djupere åndelig liv, del 2


"Alt virkelig dannelsesarbeid er 'hjertearbeid'. Hjertet er kilden til all menneskelig handling," skriver Richard Foster (bildet) i en artikkel publisert i Christianity Today.

Foster siterer John Flavel, en av syttenhundretallets store puritanere. I boken "Keeping the heart" skriver Flavel at "det vanskeligste ved omvendelsen er å vinne sitt hjerte i retning Gud, og den største vanskeligheten etter omvendelsen er å holde sitt hjerte med Gud ... Hjertearbeid er virkelig hardt arbeid."

Foster hevder så at når vi er opptatt med vårt hjerte, så er ytre handlinger ikke lenger vårt fokus. Ytre handlinger kommer som en konsekvens, og er naturlige resultater av noe langt djupere og mer betydningsfullt. Det alt handler om, er vår forening med Gud, sier Foster, eller "den nye skapelsen, utøselsen av Den Hellige Ånd. Det er dette livet som renser vårt hjerte, når grenene virkelig er forenet med vinen og mottar selve livet fra vinen, da blir åndelig frukt det naturlige resultatet."

Richard Foster ber oss om å vende tilbake til "vår første kjærlighet" igjen og igjen. Det er nemlig ikke bortkastet. "Det er en troens handling hvor vi stadig roper ut til Gud om at Han skal ransake oss og kjenne vårt hjerte og rive ut all ondskap i oss." Her siterer Foster Salme 139,23-24:

"Ransak meg Gud, og kjenn mitt hjerte! Prøv meg og kjenn mine mangfoldige tanker, og se om jeg er på fortapelsens vei, og led meg på evighetens vei."

Foster anbefaler tid brukt til stillhet, bønn, lesning av Guds ord i den hensikt å bevare sitt hjerte. I Ord 4,23 står det:

"Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet utgår fra det."

Det er vel ingen tvil om hva som er det viktigste i livet.

Ingen kommentarer: