torsdag, september 16, 2010

De lange historiske linjene

Med ryggen lent inntil solsvidde tjærebredde tømmervegger på et hus fra 1800-tallet, nøt jeg den vakre septemberdagens i stillheten. Vekkelsvis bad jeg Jesusbønnen, og leste litt i "Mose liv" av Gregorios av Nyssa.

Gregorios av Nyssa (ca 332-395) utgjorde sammen med Basilios den Store og Gregorios av Nazianz den kretsen som er blitt kalt for de kapadokiske fedrene. Få teologer har vært så innflytelsesrike som disse. Ikke minst har Gregorios av Nyssa hatt stor betydning for den østkirkelige tradisjonen. Gregorios var særskilt fremstående som mystiker. Hans biografi om Moses, er en av mystikkens klasikkere. Her fremstilles Moses som en lærer i mystikk, som leder sitt folk djupere inn i kunnskapen om og kjennskapet til Gud. Boken gir oss også et fantastisk innblikk i den tidlige kirkens bibelutleggelse.

Vi skriver 2010. Jeg lener ryggen til tømmervegger fra 1800-tallet. Boken som ligger foran meg er fra 300-tallet. Kontinuitet er et passende ord i denne sammenhengen. Og jeg tenker: vi trenger de lange linjene, se sammenhengene, forstå at vi som lever nå står i en strøm fra begynnelsen av. Vår tid - så preget av hurtighet - skaper ofte løsrevethet. Og løsrevetheten skaper en illusjon - illusjonen av at vi er alene om å oppleve Gud, og særskilt dette at vi innbiller oss at vi er så mye mer opplyste enn alle andre.

Jeg har lest noen amerikanske predikanter som hevder at det finnes en særskilt åpenbaring for vår tid. Vi ser ting ingen andre har sett, og Gud åpenbarer for oss helt nye ting som har vært ukjent for alle andre i kirkens historie. Det eneste man sitter igjen med etter å ha lest det de skriver er en emmen følelse av overmot og skryt. For disse predikantene er det som om ingenting har skjedd siden urkirken og den nye apostoliske reformasjonen i det 21. århundre.

Men Gud har nok noen overraskelser på lur for alle som graver seg tilbake til den tidlige kirkens historie. I møte med dem kjenner vi på vår egen tids åndelig fattigdom.

4 kommentarer:

Broderlig i kristus sa...

Dem fryder seg nok i himmelen omkring tronen når dem ser og hører dine ord idag.
Disse evige sannheter som Gudstroende brødre har med fare for sitt liv holdt i sitt hjerte, lengselen etter å være ett med Jesus,Faderen og Den Hellige Ånd er så mektig at få kristene fatter hvor dypt dem har lengtet og hvor stort offer dam har hatt for å komme til oss med sine hellige ord til oss.
Mange av dem levde så tett på Gud at dem pustet i Hans Hellighet.
Dagens predikanter som prater fra hodet uten den dype hjerte kontakten med Jesus kan knapt fatte hva disse hellige prater om. For dem fleste vil dem helliges ord være eventyr for det må være fantasi at Gud gir dem slike troens gaver.
Den overmennesklige kjærligheten som er i dem fordi Gud har tatt totalt bolig i dem er en gåte så stor for kirkens prester at dem aldri vil fatte det med sine hoder.
Dem hellige har overgitt egoet til Gud så det er Han som styrer igjennom dem. Når jeg i glimt opplever at jeg kan si "mitt egoistiske selvopptatte jeg er ingen ting ,Gud i meg er alt" kommer dem hHelliges lykke inn i meg å jeg kan smake på den fred og glede dem har hele tiden.
Overgivelse er ikke å bli redusert til noe mindre men til å bli noe som er mye bedre en del av Guds legeme som er herlig.
Men i denne verden med så få kristene og andre som aksepterer dette må man kjempe for å leve slik i verden.
Men i vårt indre lønnkammer broder kan ingen hindre lykken å komme inn i oss for der kan vi gi Gud all makt.
Takk Jesus for alle dem hellige omkring tronen som våker og elsker dine som forsøker å åpne for at du kan leve igjennom oss.

Vi må huske på at disse Hellige brødre har lidd og kjempet som oss på jorden derfor elsker dem oss så inderlig sammen med Jesus

Biskop Kyrillos sa...

Rätt och riktigt käre broder i Kristus.

broder i kristus sa...

I bønn kom det til meg at Gregorios A. N. kjente dem hemmligheter Jesus prøver å undervise meg i for dem er evige.

Jeg fikk ett syn der jeg så tre store lys brenne på herrens alter for så å bli ett lys som strømmet inn i mitt hjerte.Det ble fortalt meg at lysene voktet Guds hellige ord som ble opplyst av tre mindre lys som var i mitt hjerte som bar ordet i sitt sentrum.
Det ble vist meg kunnskap som er langt forbi noe vitenskap på jorden om hvordan Gud styrer atomer og det som mindre er med sine tanker som nedtransformerer lyset til materie for å skape alt Han ønsker men dette kan jeg ikke tale om nå.

jeg lurer på om boken din med Gregorios A. N. kunne kjøpes i Norge.

Gud velsigne deg med kraft til å stå løpet ut til den dagen dem hellige møter oss i himmelen.

Bjørn Olav sa...

Boken er utsolgt fra forlaget, som er Artos Bokförlag. Den utkom i 1991 og har ISBN nr 91 7580 067-5. Prøv St. Olav bokhandel i Oslo om de kunne ha igjen et eksemplar. Ellers kan det være at noen svenske antikvariater har den. Lykke til!