lørdag, desember 11, 2010

Ble Jesus født under løvhyttefesten, del 3

Her følger tredje og siste del av Mariann Eigeles artikkel om Jesu fødsel. Eigeles er messiansk jøde:


Umulig å regne ut Jesu fødselsdag

Siden det jødiske året har 354 dager, dvs 50 uker og 4 dager, lar det seg ikke gjøre å dele i 24 som er antallet av prestegrupper. Dette betyr at tjenesteukene for disse prestegruppene måtte forskyves fra år til år. Men saken er enda mer komplisert. For å sikre at de jødiske fester faller noenlunde på samme tid av året kommer skuddårene i tillegg med en ekstra måned (Veadar eller Markcheshvan)

I følge Strack-Billerbek ble problemene løst ved at man hvert år laget en tjenesteliste som prestegruppene måtte følge. Dette fører til at ikke har noe fast holdepunkt for å regne ut Jesu fødselsdato. Følgelig er det ikke grunnlag for å hevde at Jesus ble født under Sukkot.

Andre argumenter

Men jeg har også andre argumenter mot Sukkot som dato for Jesu fødsel. For det første ville Lukas neppe unnlatt å nevne Sukkot som bakgrunn for Jesu fødsel, hvis det var tilfellet. Han nevnte Pessah som bakgrunn for Jesu opptreden i Jerusalem (Luk 2,41 ff). Sukkot var en altfor viktig fest for at evangelisten skulle forbigå den i stillhet.

For det andre har jeg vanskelig for å tro at Qurinius ville valgt Sukkot som tid for registreringen i manntallet. I så fall ville han skapt en kraftig kollisjon mellom disse to begivenheter. For innskrivningen i manntallet forutsatte at hver drog til sitt fødested, mens Sukkot innebar at alle jødene måtte komme til Jerusalem. En slik kollisjon ville også ha vært bevittnet av datidens kilder. Men dette er ikke tilfellet.

Konklusjon

Konklusjonen er at Bibelen er taus om Jesu fødselsdato. På dette punkt har vi kanskje noe å lære av de første kristne. Ifølge Oscar Cullmann - en av vår tids viktigste bibelforskere - feiret de første kristne ikke en bestemt dato, men et viktig faktum: at Kristus er kommet til vår verden. Ingenting kan rokke ved dette faktum - ikke engang usikkerheten ved Jesu fødselsdato.

Men til alle tider kan vi sammen med englene synge: Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant menneskene som har Guds velbehag.

Ingen kommentarer: