mandag, desember 20, 2010

Messias profetiene oppfylles i Jesus

I Det gamle testamente legges det visse forutsetninger til grunn for hvem Messias kan være:

1. Han må være en etterkommer av Avraham (Abraham). "I din slekt skal alle folkeslag på jorden velsignes, fordi du var lydig mot Min røst." (1.Mos 22,18)

2. Han må være en etterkommer av Ya'akov (Jakob). "Jeg ser Ham, men ikke nå. Jeg skuer Ham, men ikke nær. En stjerne trer fram fra Jakob. En kongestav reiser seg fra Israel og knuser Moabs panne og bryter ned Sets slekt." (4.Mos 24,17)

3. Han må være en etterkommer av Yishai (Isai). "En Kvist skal skyte opp fra Isais stubb, en Spire fra hans røtter skal bære frukt." (Jes 11,1).

4. Han må være en etterkommer av David. "Han skal bygge et hus for Mitt navn, og Jeg skal grunnfeste tronen for hans kongedømme til evig tid." (2.Sam 7,13)

5. Han må være en etterkommer av Z'rubavel (Serubabel). "Jeg skal styre kongerikenes troner. Jeg skal gjøre slutt på makten til folkeslagenes kongeriker. Jeg skal velte vognene og dem som kjører i dem. Hestene og deres ryttere skal falle, hver mann ved sverdet til sin bror. På den dagen, sier hærskarenes Herre, skal Jeg ta deg, Serubabel, Sjealties sønn, Min tjener, sier Herren. Jeg skal gjøre deg lik en signetring. For Jeg har utvalgt deg, sier hærskarenes Herre." (Haggaj 2,22-23).

Hvordan stemmer dette med Jesus? Oppfyller Han disse fem kravene stilt til Messias i Tanakh, eller Det gamle testamente?

Leser vi ættetavlen som Matteus gjengir i Matt 1,1-16 finner vi svaret. Jeg foreslår at du tar frem Bibelen din og leser disse versene og ser hvordan alt oppfylles i Jesus.

Skriftrullen på bildet er Profeten Jesaja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lukas 3,23-38 oppfyller også disse kravene, men den er jo helt forskjellig fra det Matteus skriver. De kan vel ikke være riktig begge to, så hvilken av dem skal vi forholde oss til?

Bjørn Olav sa...

Matteus og Lukas har hver sin leserkrets. Matteus skriver for en jødisk leserkrets, og sporer Jesu slektslinje fra Abraham til Josef. Han ønsker å vise at Jesus er den lovende Messias. Lukas gjengir stamtavlen tilbake til Adam, og identifiserer på den måten Jesus med menneskeheten.