onsdag, desember 29, 2010

Hvor er det blitt av undervisningen om Åndens dåp?

Samuel Chadwick (bildet), var en av de mest innflytelsesrike metodister i moderne tid. Som rektor ved Cliff College fikk han prege mange pastorer og forkynnere. En av dem var Leonard Ravenhill. Chadwick var kjent for å være en bønnens mann, og en benådet vekkelsesforkynner. Han skrev en rekke bøker. En av dem er en bok om pinsens betydning både for menighetens liv og den enkeltes kristenliv. Jeg har funnet frem igjen denne boken, og leser den på nytt - med stort utbytte. Jeg tror Samuel Chadwick i denne boken setter fingeren på vårt største problem: Mangelen på Den Hellige Ånds kraft og salvelse!

Hør bare:

"Menigheten har mistet autoritetens kjennetegn, visdommens hemmelighet og kraftens gave på grunn av at den hardnakket har forsømt og tilsidesatt Den Hellige Ånd... Menigheten er hjelpeløs uten Åndens nærvær og kraft. Menigheten har aldri talt så mye om seg selv og sine problemer. Dette er alltid et dårlig tegn. Lysten til å snakke om virksomheten tiltar i samme grad som kraften avtar. Det blir flere konferanser og diskusjoner når virksomheten mislykkes..."

Samuel Chadwick snakker om at menigheten vokser under Åndens ledelse og holdes ved like ved Åndens nærvær. Så sier han:

"Men forlater man Ånden, så blir kristendommen bare et spørsmål om oppfostring og utvikling."

Er det dette som har rammet oss med alle de kursene og konferansene som arrangeres? Hvor er det blitt av undervisningen om Åndens dåp? Som et friskt vindpust kom den karismatiske vekkelsen. Men hvem taler om Åndens dåp lenger? Selv i pinsemenighetene snakkes det ikke om det. Er vi av fienden blitt lurt til å tro at krisen vi opplever kan løses ved å kurses mer?

4 kommentarer:

Anonym sa...

hva er åndsdåp, kan du forklare det?

Bjørn Olav sa...

Det er en personlig erfaring av Den Hellige Ånd, som utrustning til tjeneste. Døperen Johannes sier at Jesus kom for å "døpe u Den Hellige Ånd og ild", og Jesus ber disiplene om å vente i Jerusalem til de blir ikledd kraft fra det høye. Før himmelfarten gjentar Han sitt løfte om at de skal "få kraft når Den Hellige Ånd kommer over dere." Denne dåpen i Åndens kraft får de 120 som ventet på Øvresalen del i på pinsefestens dag. Vi trenger som dem del i det samme.

Anonym sa...

kjenner du noen som er blitt åndsdøpt, hvordan erfarte de selve åndsdåpen?

Bjørn Olav sa...

Jeg tror dette oppleves forskjellig, både fordi vi er forskjellige, og fordi Gud kaller og utruster forskjellig.

Ved ulike tilfeller ser vi at Den Hellige Ånd kommer over mennesker når noen legger hendene på dem, og ber for dem. I andre tilfeller ser vi at Ånden kommer over dem uavhengig av at noen legger hendene på dem.

Alle jeg har møtt har kommet med likelydende erfaringer på to områder:

1. De har fått en djupere kjærlighet til Jesus.

2. De har fått en tørst etter å lese Guds ord.

Selv opplevde jeg å bli døpt i Den Hellige Ånd noen måneder etter at jeg ble en kristen. En venn av meg spurte om noen hadde bedt for meg om at jeg skulle bli døpt i Den Hellige Ånd. Ny som jeg var på veien hadde jeg aldri hørt om noe slikt. Han viste meg dette i Skriften, og spurte så om han kunne be for meg? Jeg svarte ja, og han la hendene sine på meg og ba. Det skjedde absolutt ingenting.

Dagen etterpå var jeg som vanlig til stede ved bønnesamlingen i Gjøvik kirke, Vi var en flokk som samles rundt alterringen der, knelende i bønn. Plutselig kjenner jeg et Gudsnærvær jeg aldri før hadde kjent og jeg begynner å tale i andre tunger. Det var en for meg veldig sterk opplevelse, som har fulgt meg i alle år etterpå.