tirsdag, desember 28, 2010

Det jeg gjør - har det evighetsverdi?


Jeg har tenkt en del på noe jeg leste i Herald of His Coming, et blad for bønn og vekkelse jeg har holdt i mange år. Artikkelen handlet om det arbeidet som gjøres for å denne avisen ut hver måned. Det er en bragd i seg selv fordi avisen har ingen inntekter. Den er publisert ene og alene i tro til at Gud sørger for de midlene som trengs kommer inn.

Spørsmålet som stilles i denne artikkelen er om det arbeidet vi gjør har evighetsbetydnig. Jesus sa jo noe om det å samle seg skatter i himmelen, ikke her på jorden:

"Samle dere ikke skatter på jorden, hvor møll og rust ødelegger, og hvor tyver bryter seg inn og stjeler. Men samle dere skatter i Himmelen ..." (Matt 6,19-20a)

Det er virkelig noe å tenke på dette: Det jeg holder på med har det noen evighetsverdi? Bringer det frukt for Guds rike? Eller er det bare høy og strå - som vil brenne opp når jeg står for Kristi domstol?

Jeg vil ta detre ransakende spørsmålet med meg nå på terskelen til det nye året. Hvordan bruker jeg den gaven fra Gud det året er? Hvordan har jeg brukt det som jeg snart har brukt opp? Hvor mange mennesker vant jeg for Gud i 2010?

20 kommentarer:

Fars Datter sa...

Veldig godt spørsmål, Bjørn Olav! Takk til deg som stilte det! "Har det evighetsverdi?" Ja, den måten å stille spørsmålet på skaper ettertanke. Og jeg vil følge ditt gode eksmpel og ta det med meg videre inn i det nye året! :-)

Så ønsker jeg deg et velsignet 2011 - med et godt og overfylt mål av Guds fred og styrke til både ånd, sjel og legeme! :-)

mvh,
elis. :o)

Anonym sa...

dere tilber en treenig gud, en gud som ikke er virkelig, det betyr at det dere gjør har ingen verdi.

Anonym sa...

Hvem Gud er Jesaja 43:10,11 Johannes 4:22-24

Bjørn Olav sa...

Takk, Elis. Et velsignet godt nytt år til deg også.

Bjørn Olav sa...

Anonym: Og hvem er så Jesus?

Anonym sa...

Jesus er Guds Sønn, Johannes 20:31

Bjørn Olav sa...

Ja, det er Han. Men les noen vers litt lenger opp, så får du også med deg bekjennelsen til Tomas: "Tomas svarte og sa til Ham: Min Herre og Min Gud." (v.28)

Legg merke til at Jesus arresterer ikke Tomas og sier: Nei, du tar feil. Jeg er ikke Gud. Han sier: "Fordi du har sett Meg, Tomas, er du kommet til tro."

Anonym sa...

Men noen spør kanskje: Hvorfor utbrøt Tomas: «Min Herre og min Gud!» da han så den oppstandne Jesus? Som allerede nevnt er Jesus en gud i den forstand at han er guddommelig, eller av guddomsart, men han er ikke Faderen. Jesus hadde akkurat sagt til Maria Magdalena: «Jeg stiger opp til min Far og deres Far og til min Gud og deres Gud.» Husk også hvorfor Johannes skrev sitt evangelium. I forbindelse med beretningen om Tomas forklarte Johannes at han skrev dette for at folk skulle «tro at Jesus er Kristus, Guds Sønn» — ikke at han er Gud. — Johannes 20: 17, 28, 31.

Bjørn Olav sa...

Jeg synes nok du forsøker å komme deg unna radikaliteten i bekjennelsen til Tomas på en veldig lettvint måte. På gresk brukes ordet "theòs" for Gud. Dette ordet brukes både om Faderen og Sønnen i NT.

Om Sønnen er det brukt Matt 1,23;Joh 1,1 og her i 20,28, i Rom 9,5;1.Tim 3,16;Tit 2,13;2.Pet 1,1 og 1.Joh 5,20.

Jesus er nok noe langt mer enn "en gud i den forstand at han er guddommelig". Han er Gud Sønnen kommet i kjød, og eksisterte fra evighet av.

Jeg vet ikke om du har lest Johannesevangeliet og merket deg alle de gangene Jesus bruker ordene: "JEG ER ..."? De ordene brukes bare om Gud. Bibelen taler om en treenig Gud: Gud Faderen, Gud Sønnen, og Gud Den Hellige Ånd.

Anonym sa...

1.Samuelsbok 1:15 Nei Herre, svarte Hanna, jeg er en ulykkelig kvinne.

Hanna sa "jeg er" betyr det at Hanna er Gud?

Bjørn Olav sa...

Finner du eksempler i Bibelen på at Gud omtales som kvinne?

Det er tydelig at du ikke er så inne i dette emnet som du later som du er.

Anonym sa...

Er David Gud? David sa "jeg er"

Salmene 39:13 ....jeg er en gjest hos deg....

Bjørn Olav sa...

Selvsagt er ikke David Gud. Jeg foreslår at du setter deg ned og leser litt om bakgrunnen for bruken av "Jeg er ..." i Johannesevangeliet. Jeg ser ingen hensikt i å fortsette en samtale om dette med deg, før du har litt mer bakgrunnkunnskap.

Bjørn Olav sa...

Det er veldig mange ting i evangeliene som viser med all tydelighet at Jesus er Gud. Og for å ta med et eksempel fra Apostlenes gjerninger. Diakonen Stefanus, menighetens første diakon, ber til Jesus. Om ikke Jesus er Gud ville jo det være ensbetydende med avgudsdyrkelse.

Anonym sa...

ved denne anledningen hadde Stefanus et syn hvor han så «Menneskesønnen stå ved Guds høyre hånd». (Apg. 7: 56) Stefanus var klar over at Jesus hadde fått makt til å oppreise de døde, og han talte derfor direkte til Jesus og anmodet ham om å ta vare på hans ånd, eller verne om minnet om ham med tanke på oppstandelsen, uten at dette var en bønn i religiøs forstand. — Joh. 5: 27—29.

Bjørn Olav sa...

Det var litt av en bortforklaring!

Stefanus omtaler Jesus som Herre! Hvem kan være det uten Gud? Dessuten siterer han Salme 31, som også Jesus gjør på korset. Om dette ikke er en bønn, så er det vel ingenting som er det!

Bjørn Olav sa...

Om ikke dette er en bønn, så er vel heller ikke Åp 22,20 en bønn: "Amen. Ja, kom, Herre Jesus!"

Bjørn Olav sa...

Og: det er jo bare Gud som kan ta liv, og gi liv, og ta vare på liv.

Otto sa...

Anonym,
at Jesus tilbes i Det nye testamentet er tydelig.
Gud gir til og med sine engler "befaling" om å tilbe Jesus (Hebr. 1.6):"Alle Guds engler skal tilbe ham."

Hvem er det som :"Skal ha all takk og ære, pris og makt i all evighet", og som de eldste kastet seg ned og tilbad ? Jo, Faderen og Lammet. Så om Jesus ikke har samme status som Faderen, foregår det jo avgudsdyrkelse i himmelen, og det mener du vel ikke?

Ellers har det vært interessant å følge tankene i Bjørn Olavs serie om "kampen for den overleverte tro"
Torsdag 25. nov. tas dette temaet opp (Jesus som Gud), og det er fint å lese noen av de gamle "tenkerne" (Athanasius)

Mvh. Otto

Anonym sa...

Bare noen ord i forbindelse med ordvekslingen om Jesu Guddommelighet.

For meg er det nærmest umulig å komme fram til noe annet enn at Gud er èn; Fader, Sønn og Hellig Ånd. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å sette Jesus utenfor Gud. Hvis man gjør det er det jo problemer over alt hvor man leser i Bibelen!

Det vises til Jesaja 43,11; "Jeg, ja Jeg er Herren, foruten Meg er det ingen frelser." Dette blir jo ett av en mengde problemvers for den tolkning vedkommende anonym har. For meg så blir tolkningen en flukt fra Guds kompleksitet.

Herren Gud er en nidkjær Gud. Hvordan kan han så overlate "alt" til Sønnen da, som etter Jehovas vitners tolkning er skapt av Gud, og som deretter (Sønnen) har skapt alt det andre ("foruten seg selv").

Nei, dette blir en fornektelse av Guds vesen og innhold anonym!

Ydmykhet for Sannheten er en av de største gaver kristne/søkende kan ha. Så får vi be om at Den Hellige Ånd skal veilede oss i Sannheten (les f.eks. Joh. 14,17, 15,26 og 16,13).

Hilsen
Thomas i S.