torsdag, desember 09, 2010

Enke etter myrdet misjonær dør 84 år gammel


Dorothy Grove (bildet), enken etter Merlin Grove, som ble myrdet av en muslimsk mullah i Somalias hovedstad, Mogadishu (bildet), for 48 år siden, døde 6.november. Hun ble 84 år gammel.

Før de dro til Somalia i 1960, solgte ekteparet Grove bondegården sin i Ontario, Canada. De dro ut som misjonærer for Eastern Mennonite Missions. Merlin hadde lenge kjent et kall til å reise til Somalia. Her begynte de på en skole for gutter som mennonitene drev i Mahaddei. Merlin drev som lærer og hadde ved siden av et administrativt ansvar, mens Dorothy drev hjemmeskole for deres tre barn, og hjalp mødrene til barna på gutteskolen og de som ellers trengte hjelp i landsbyen.

Året etter flyttet de til Mogasdishu, hvor Merlin fikk ansvaret for en misjonsstasjon som mennonitene drev der. 16. juli 1962 drev Merlin å registrerte studenter som ville ta engelskundervisning, da en muslimsk mullah dukket opp og knivstakk ham. Harold Stauffer, en misjonær som arbeidet sammen med Merlin, var i rommet da drapet skjedde. Mullahen gikk til angrep på Stauffer, men denne kom seg unna. Dorothy hørte bråket, og kom løpende for å se hva som hadde skjedd. Mullahen angrep da Dorothy og stakk henne med kniven i mageregionen, og rømte deretter fra stedet. Dorothy ble i all hast brakt til sykehuset og der klarte de å redde hennes liv. Merlin ble gravlagt dagen etter i et protestantisk hjørne av den romersk-katolske kirkegården!

Etter flere måneders opphold på sykehuset reiste Dorothy og barna tilbake til Canada. I 1984, 22 år etter drapet på ektemannen og faren, dro Dorothy og barna tilbake til Somalia for å besøke Merlins grav. Hele livet hadde hun en dyp kjærlighet til det somaliske folket, og ba for dem.

Ingen kommentarer: