torsdag, januar 23, 2014

Rettsaken mot protestantisk pastor i Kasakhstan har begynt - risikerer 8 års fengsel

Rettsaken mot, Bakhytzhan Kashkumbayev (bildet), som er pastor for en presbyteriansk menighet i Kasakhstan, tok til i landets hovedstad, Astana, tirsdag.

Etter mer enn åtte måneders fengsel og opphold på et psykiatrisk sykehus, ble 67 åringen ført inn i rettslokalet iført håndjern. Kashkumbayev har svært dårlig helse. Han lider av en hard hjertesykdom, og har mistet hørselen på det ene øret.

Det er organisasjonen Ljus i Öster som melder dette.

Selv avviser han anklagepunktene mot seg: at han skal ha skadet en persons helse, skapt hat og ledet en skadelig organisasjon. Det alvorligste anklagepunktet har en strafferamme på åtte års fengsel. Omlag 70 personer er til stede i rettslokalet for å støtte pastoren, deriblant en utenlandsk diplomat.

Det er interessant at personen som skal ha fått sin helse skadet av Kashkumbayev, selv nekter for at det er tilfelle. Lyazzat Almedova sier til Forum 18 at hun ikke er et offer, og at hun ikke er enig med sin søster som representerer henne i rettsaken.

Et annet anklagepunkt gjelder en bok hvis innhold myndighetene karakteriserer som ekstremisme. Den har tittelen: 'Helbredelse av Abrahams brutte familie. Nytt håp for muslimer'. Denne boken er forbudt i Kasakhstan. Retten forbød den i november 2012.

Advokaten til Kashkumbayev har fremholdt at rettsaken ikke er rettferdig, og han har protestert mot den behandlingen hans klient har fått: både i forbindelse med de torturlignende avhørene han har vært utsatt for, og fordi han ikke er blitt operert for sin ørelidelse.

Domstolen har ikke tatt hensyn til dette.

La oss huske vår bror i våre forbønner.

Ingen kommentarer: