lørdag, januar 11, 2014

Blant anabaptister i Romania, del 1

I flere artikler mot slutten av fjoråret dokumenterte jeg en reise Peter Hoover og Dean Taylor foretok på Balkan. Vi stiftet bekjentskap både med tidligere tiders anabaptister, og med dagens.

Det foreligger nå et reisebrev fra den del av den europeiske reisen som omfattet Romania, som jeg har valgt å delvis oversette, delvis gjøre til min egen artikkel. Jeg gjør dette fordi Peter Hoovers artikkel inneholder en del opplysninger som forutsetter at man har en del kjennskap til mennesker som for oss er ukjente.

Det er spennende historie, og bare Herren kunne ha klart å føre de menneskene sammen som møtte hverandre på denne reisen.

På bildet ser vi Dean Taylor og Peter Hoover helt til venstre, sammen med tre rumenske pastorer i Vintu de Jos i Transylvania - et sted som tidligere var kjent som Alvintz i Siebenbürgen. Peter Hoover ser overrasket ut på bildet - og det er ikke uten grunn!

De rumenske pastorene som hadde kommet for å møte Dean Taylor og Peter Hoover, hadde med seg en ung mann.  Titi Draghici kunne fortelle at han var veldig glad for å treffe oss. Sammen med kona si og noen andre tilbrakte han seks måneder av året i Spania, for å arbeide sammen med fremmedarbeiderne der. Det var litt av et sammentreff at det skulle passe at han kunne treffe Taylor og Hoover nå. Med det samme han begynte å snakke om arbeidet i Spania, ble Peter Hoover svært interessert. På spansk spurte han om han forstod språket?

Da skjedde det en forunderlig forandring!

I flere måneder hadde vi kommunisert med hverandre via Google translator. Nå kunne de to snakke sammen som gamle venner. Hans kone, barn og barnebarn kunne alle snakke spansk flytende. Det gjorde også mange andre av anabaptistene i denne landsbyen. Både Peter og kona Susan følte seg med et som om de var hjemme. De har nemlig selv arbeidet i spansktalende land.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: