mandag, juni 04, 2018

Svensk nonne reddet jøder i Rom under 2. verdenskrig

Hun er en av de som har fått hedertittelen "rettferdig blant mennesker" av den israelske staten for sin beundringsverdige innsats med å redde jøder under 2.verdenskrig. I 2004 ble hun saligkåret av pave Johannes Paul II, og har siden blitt feiret på nettopp denne dagen, 4. juni. 5. juni 2016 ble hun så helgenforklaret.

Vi snakker selvsagt om Elisabeth Hesselblad, født i Fåglavik i Västergötland i Sverige 4.juni 1870, død 24. april 1957.

Oppveksten var ikke enkel. En konkurs førte til at familien havnet på fattighuset i Skövde.

18 år gammel utvandrer Elisabeth Hesselblad til Amerika. Hun utdanner seg til å bli sykepleier. Planen var å bli lege. Samtidig bærer hun på en djup lengsel etter Kristus. Rett før hun skulle avlegge sin eksamen som lege blir hun svært syk. Beskjeden hun får av legene som behanlder henne er sjokkerende. Hun er uhelbredelig syk. Fremtidskarrieren som lege legges i grus. I 1902 blir hun opptatt i Den romersk-katolske kirke. Hun reiser til Rom, og er forberedt på at hun skal dø.

Det er i Rom hun får kallet til å slutte seg til Birgittasøstrene. På denne tiden fantes det ingen Birgittasøstre i Rom. Birgittaordenen ble grunnlagt av den hellige Birgitta av Sverige allerede i 1370, og det første klosteret lå i Vadstana ved innsjøen Vättern i Sverige. På 1400 og 1500-tallet ble det grunnlagt mange Birgittaklostre rundt om i Europa. Birgittasøstrenes fremste oppgave er å leve med i tidebønnene og arbeide for kristen enhet.

Men til tross for at det ikke fantes Birgittasøstre i Rom får Elisabeth Hesselblad pave Pius X's tillatelse til å ikle seg Birgttasøstrenes ordensdrakt og avlegge de evige løftene privat. De neste årene besøker hun en rekke birgittinerklostre for å lære denne ordenen å kjenne. Gjennom disse besøkene, ikke minst samtaler med birgittinersøstre, blir det klart for henne at ordenen må reformeres og modifiseres slik at de kan starte opp igjen et arbeid i Sverge. Reformasjonen førte til at de ikke lenger kunne drive sitt arbeid i vårt naboland.

Elisabeth Hesselblad mottar nå kallet om å tilbakeføre Birgittaordenen tilbake til Birgittahuset i Piazza Farnese, som på den tiden var eid av Karmeliterne. I 1911 grunnlegger hun en kommunitet i Rom. Den får tilholdssted i Casa Santa Brigida, Birgittahuset. Siden 1931 har dette vært Moderhuset for Birgittaordenen.

Som allerede nevnt arbeidet Elisabeth Hesselblad for å hjelpe jøder under 2. verdenskrig og for å gi dem beskyttelse. Midt under den tyske okkupasjonen av Rom gjemte hun flere jøderi klosteret i Casa Santa Brigida. Her ordnet hun også til en provisorisk synagoge. Når nazistene ville gjennomsøke klosteret på jakt etter jøder løp hun gjennom klosteret med et svensk flagg og ropte: "Dette klosteret står under den svenske kongens beskyttelse. Her kommer ingen inn."

Ingen kommentarer: