lørdag, januar 12, 2008

Nye kristne martyrer i Orissa i India



Julefeiring i Norge og India forholder seg ganske annerledes, og da tenker jeg ikke på mangelen på snø. I løpet av julehøytiden er 6 kristne drept, 400 hus tilhørende kristne ødelagt og 60 kirkebygninger brent ned. 600 kristne måtte ta tilflukt i en kirkebygning da hinduer gikk til angrep på deres landsby. Dette har skjedd i Orissa i India, melder Baptist Press. I samme område har kristne blitt tvunget til å konvertere til hinduismen. Hvis ikke fikk de ikke tilgang på mat, medisiner eller ly.

Hundrevis av kristne har flyktet til leire som indiske myndigheter har satt opp, hvor de har fått med og livsviktige medisiner. La oss denne helgen spesielt huske våre trossøsken i Orissa i India, og glem heller ikke å be for de som har mistet noen av sine kjære denne julen i disse kraftige forfølgelsene. Det var i Orissa at den australske misjonæren Graham Staines og hans to sønner ble martyrer. De ble brent til døde. Grahams enke har fortsatt misjonsarbeidet i India. La oss også be for henne.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, forfølgelser av brødre og søstre i andre land bør engasjere oss. Det har vært en uhørt undertrykkelse av kristne, muslimer og sikher i mange områder - i mange år. De kristne har vært i voldsom framgang mange steder - så det skaper ekstra problemer.

Vi har ofte hatt besøk av indiske kristne ledere i vært hjem. Derfor engasjerer India oss spesielt.

De kristne er "Untouchables" - kasteløse - og rettighetsløse ofte. Men kanskje engelskmennenes arroganse og ydmykelser slår tilbake?

Det kristne må også ofte lære til å kontekstualere seg - dvs ikke oppføre seg som vestlige kulturimperalister. Jeg tror vi har mye å lære av apostelkirken.

Jeg har en venn som driver misjonsvirksomhet i arabisk talende land. Konen er norsk og mørk i huden og snakker perfekt arabisk og kan deres skikker og historie. På gaten, på markedet, blir hun tatt for ekte innfødt muslim - og hun er bare ca. 30 år.

De har sett mange husmenigheter vokse frem de siste årene og mange helbredelser. De er opptatt av kontekstualisering - noe som betyr å lese terrenget og tilpasse seg i noen grad miljøet.

Under "Muhammedtegning-opprøret" ble de truet på livet - men innflytelsesrike muslimer beskyttet dem og folket i gaten:
"De har bodd her i gaten i 6 år og har ikke gjort oss annet enn godt"

Sangene de synger er egne arabiske kristne sanger, til arabiske melodier.

Da han reiste ned hadde han med seg et billas med med benker og utstyr fra norsk kirke. Han sier:
"Det er det dummeste vi har gjort - det gikk på søppelen alt" "Dessuten ville et kirkebygg ikke være til noen som helst nytte - vi har hjem."

Jeg har en annen venn som driver i annet muslimsk område. Han sier:
"Vi skal bygge en kirke som høyere og større enn noen moske og minoret i byen"

Han er opptatt av at det skal se flott ut, være imponerende. Jeg synes det er en tragisk holdning. De inviterer til problemer.

Men situasjonen i India, noen steder, og mange andre land er svært, svært alvorlig. Jeg besøkte kristne i Irak i 2001. Mange av de jeg er kjent med er døde og deres kirker brent og bombet.

Ved vår kjærlighet, gjestfrihet og gavmildhet skal vi være kjent i områdene hvor vi bor.

En urovekkende artikkel i Dagbladet i dag - jeg er en av bladets trofaste lesere:
http://www.dagbladet.no/kultur/2008/01/11/523559.html

Jeg må lære å forstå den kulturen vi lever i - slik tenker jeg.

Bjørn Olav sa...

Jeg er så glad for at du deltar i ordskiftet om de forfulgte kristne, Tore. Dette er ganske så trist og merke seg at de gangene jeg skriver om dette, synes det som om det engasjerer veldig lite. Få om noen legger igjen en kommentar rundt dette tema, men skriver jeg om homofili derimot .... Vel, slik er det vel bare. Men det burde få oss til å våkne egentlig, for 170.000 kristne drepes årlig!

Jeg har veldig tro på det som kalles kontekstualisering i denne sammenhengen. Det er tragisk å lese kirkehistorien og se hvordan vi har dratt med oss vår egen kultur og omvendt mennesker til den. Et trampeorgel i jungelen, pipekrager og Petter Dass, hører ikke hjemme der. Hudson Taylor kledde seg i kinesiske klær når han kom til Kina. Det var virkelig revolusjonerende på den tiden. Så fikk han også veldig mye pepper for det.

Og jeg blir oppriktig lei meg når din venn snakker om å bygge ruvende kirkebygg. Det minner veldig lite om Jesus i grunnen. Han som snakket om sin egen kropp som templet.

Jeg har aldri vært i India, men skulle så gjerne.

Anonym sa...

Jeg var i India i 1997. På en konferanse traff jeg bl.a. en pastor fra Orissa. Siden har jeg brevvekslet med ham, og etterhvert har hans sønn overtatt det. Det var interessant å se at du brakte videre informasjon om forfølgelser i Orissa, Bjørn Olav. I dag fikk jeg nemlig mail fra pastor Pravin Bagh om akkurat dette. Jeg gjengir hans mail til meg her. (Hvis noen føler seg kallet til å sende pengemail, kan jeg formidle det. Kontakt meg i så fall: dastark@halden.net).

Dear Uncle,

Warm greetings to you and all your family member in the name of our Lord and Saviour Jesus Christ. Thank you very much for your prayer and concern for our ministry in the state of Orissa.

Uncle, it is very much painful for me to inform you that I had been to Kandhamal and Phulbani district to see and encourage our brother and sisters who are affected by the opposition. After seeing their misrable condition we cried before the Lord and asked God why these things happened to our brother and sisiters. I stayed there about one week with one of our brother and visited all the places. The RSS and BSP people have burnt 5 Main churches and nearly 45 villages churches. Five day care cenrte and seven hostels has been also burnt in this disaster, and nearly eight hundred children have been affected. Now they became helpless becuase they were geeting the help from that day care centre physically and financially. we stayed with them one day and expreineced theri needs during these times.

nearly four hundred house are burnt and spoiled totally of our christian brothers. That means four hundred families are now home less and they need the shleter to keep alive themselves.

Uncle, yesterday only I returned back to my home and now I am approching to the local churches and asking them to come forward to help them whatever they can. I also request your good self to lift up them in your daily prayer that God will enoucange them and fulfill their needs during these calamities. Also it is my humble request to you kindly help them what ever the way you can do for them. Surely God will allow you to do the same and provide you to help and support them their daily needs. We are remembering you in our prayer and may I request you to do the same for us. Please convey my best regard to you family members.

May God bless richly.
Yours in His Service
Pastor Pravin

Bjørn Olav sa...

Dagfinn

Takk for det viktig innspillet direkte fra India. Håper mange responderer på dette.