torsdag, januar 24, 2008

Det monastiske kallet er profetisk


På Antonius dagen samles kristne ledere fra ulike kirkelige sammenhenger på Östanbäcks kloster i Sverige. Dette klostret er et luthersk benediktinsk kloster og er en del av Den svenske kirken. Med på samlingen var blant annet pastor Ulf Ekman fra Livets Ord, pastor Peter Halldorf fra Bjärka Säby, biskop electus i Den nordisk katolske kirke, dr.theol Roald Nikolai Flemestad, og en rekke svenske prester og biskoper. Det ble forfattet en uttalelse som jeg gjengir slik den ble skrevet på svensk. Jeg finner uttalelsen særdeles interessant, på bakrunn av det jeg har skrevet om kommunitets- og klosterliv her på denne bloggen. Uttalelsen er som følger:


Samlade omkring visionen att få bygga Enhetens kyrka vid Östanbäcks kloster vill vi ta tillfället att uttrycka vårt gemensamma ja till det monastiska livets nådegåva. Det är Guds Andes verk ibland oss och runt om i världen att kommuniteter med olika kallelser har återkommit till kyrkor som gjorde sig av med klostergemenskaperna för snart 500 år sedan. I glädje anknyter vi till det officiella erkännande av klostrens betydelse som Svenska kyrkans biskopar gjorde denna dag för 18 år sedan.

Det handlar främst om vägen till kontemplation. Ett liv i Guds hjärta är överhuvud förutsättningen för ett trovärdigt kristet vittnesbörd i världen. Från hjärtat pumpas blodet ut. På motsvarande sätt förmedlar klosterrörelsen liv till kyrkans olika lemmar genom ständig bön.

Den monastiska kallelsen är profetisk. Genom att visa på vägar till de friska källorna utmanar kommuniteterna en kultur, där konsumism och självcentrering leder till karaktärens krackelering och en upplösning av relationer. De utgör celler som återställer kroppen. Samtidigt väcker de ett djupt gensvar hos var och en som längtar efter helighet och en autentisk kristen tro.

Ett genomgående drag i den monastiska rörelsen har varit en djup känsla för samhörighet med hela kyrkan. Kloster och kommuniteter är ett allmänkyrkligt alternativ till sekterism och separatism. Till skillnad från många andra väckelserörelser och reformationssträvanden har de monastiska avstått från att bilda nya församlingar och kyrkor. En medveten ekumenisk kallelse, grundad på övertygelsen om ”en enda, helig, katolsk och apostolisk kyrka”, präglar många av de kommuniteter som växer fram i vår tid – även i samfund som tidigare inte haft sådana gemenskaper.

Lärjungaskap i en kommunitet måste vara förenat med en stark medvetenhet om att alla döpta tillhör kyrkan och är våra systrar och bröder. I alla tider har kommuniteter kallat de etablerade kyrkorna till omvändelse, inte genom förakt eller fördömelse utan genom sitt profetiska exempel. Arvet från den odelade kyrkan utgör en rik källa för tron, bönen och det liturgiska livet – med eukaristin i centrum och den karismatiska friheten, i personlig lyhördhet för Anden.

Så ser vi klosterlivet som något Herren har placerat i kyrkans mitt. På ytan kan det verka litet och oansenligt i Sverige idag, men även en liten kroppsdel kan ha en helt avgörande funktion för kroppens välbefinnande. Klosterlivet är inte till för alla, men det välsignar alla.

Vi som undertecknat detta uttalande kommer från olika kristna samfund, men vi ber om och strävar efter den fulla sakramentala enheten i gemensam bekännelse av Jesus Kristus, sann Gud som blivit människa utan mans medverkan genom den rena jungfrun Maria, och som blivit korsfäst för våra synder och med sin förhärligade kropp lämnat den tomma graven. Vi bekänner honom med Fadern och Anden i Treenighetens outgrundliga mysterium, och som lärjungar vill vi i allt lyssna till och lyda Herrens bud genom profeter och apostlar.

I vår längtan efter Kristi kyrkas förnyelse genom den helige Ande ber vi med Svenska kyrkans biskopar 1990 för dem Anden kallar till kloster och kommuniteter, att de lever värdigt Jesu Kristi evangelium och bevaras i kärlek och trofasthet, så att Gud Fadern blir ärad i allt och Kyrkan blir en förgård till Guds rike.

Östanbäcks kloster den helige Antonius’ dag, inför den hundrade böneveckan för kristen enhet 2008

Anders Arborelius OCD, biskop i Stockholms katolska stift
Mar Dioscoros Benjamin Atas, ärkebiskp, patriarkalvikare, Södertälje
Ulf Ekman, pastor, församlingen Livets Ord, Uppsala
Per Englund, präst, ordförande i Förbundet för Kristen Enhet
Sune Fahlgren, teol dr, Evangeliska Frikyrkan, Örebro
Rune Ferngren, direktör, Haninge
Roald Flemestad, teol.dr, biskop electus, Nordiska Katolska Kyrkan, Oslo
Björn Fjärstedt, biskop em, Uppsala
Bertil E. Gärtner, biskop för Östanbäcks kloster
Peter Halldorf, pastor Bjärka Säby
Bengt Holmberg, professor emeritus, Lund
Sture Holmberg, kyrkoherde, Kila, Västmanland
Carl-Olov Hultby, riksevangelist, Svenska Missionskyrkan, Sala
Berit Simonsson, inspiratör Oas-rörelsen, Henån
Gunnar Weman, ärkebiskop em, Sigtuna
Per Åkerlund, präst och bokförleggare, Skellefeå
Leif W. Östberg, prost Västerfärnebo

8 kommentarer:

Anonym sa...

BjornOlav Guds frid!
Jag sitter med en bok som Joel sjöberg har skrivit.Den heter "brinnande för Gud".
Du kommer ihåg bönen som jag skrev till dej,den bönen "Jesus låt din eld brinna i mitt hjärta."Det var inte kjell Sjöberg som hade skrivit den,utan jag tror att det var Joel Sjöberg.Har du läst boken?Jag har läst den en gång,men jag vill läsa den en gång till.Den handlar om hur vi mer och mer ska överlåta oss till Gud,lämna denna världens tänkesätt och låta Jesus helt ta över!
Men då återkommer sången som jag skrev igår till dej,om ett stilla barna hjärta,att det smärtar att bli så helt överlåten,och helt
låta Jesus med sin Helige Andes Eld genomlysa en.Och så bra det känns i hjärtat när Han får göra det!Varje dag överlåten till Honom!
Ja det var några tankar,som jag tänkte idag.
Ha det så bra och Gud välsigne dej.
Hälsningar Karin

Bjørn Olav sa...

Nei, jeg kjenner ikke til denne boken, heller ikke til Joel Sjöberg. Så vidt jeg husker har Lena og Kjell Sjöberg en sønn som heter Samuel? Hadde foresten en meget interessant samtale med Kjell's bror, Bengt her om dagen. Han har jo skrevet bok om deres far, Tage og en om Kjell. Begge meget interessante. Boken du nevner er en bok som absolutt høres ut som en bok jeg skulle ha lest! Hvilket forlag har utgitt den?

Jeg skulle, sammen med en god venn av meg, egentlig ha vært i Stockholm i dag, hvor jeg skulle ha møtt den tidligere pastoren i Filadelfia Stockholm, Hedin heter han vel, og andre sentrale ledere i den svenske pinsebevegelsen for å drøfte et felles opplegg når det gjelder bønn for Sverige. Jeg skulle ha vært der kl.1600, men jeg bor slik til at det ikke lar seg gjøre å komme verken til flyplassen eller Oslo for å rekke fly, tog eller buss. For å få det til måtte jeg ha reist hjemmefra klokken 03.30, og slikt klarer jeg ikke lenger pga min sykdom. I dag fikk jeg også så store problemer med mitt hjerte at jeg til tider må holde senga. Da er det godt å være hjemme i sitt eget hus.

Ha en velsignet dag, Karin.

Anonym sa...

BjornOlav
Boken som Joel Sjöberg,skrev brinnande för Gud är utgiven av
KG-förlaget box 71
71221 Hällefors Vet du BjornOlav om jag hittar en likadan bok,så kan jag skicka den till dej,om jag får din adress.
Du skrev att du egentligen skulle ha varit i Stockholm idag,men att du fick problem med ditt hjärta.
Å bjornOlav,jag ska gå in i bön för dig.Jesus ska hjälpa dej.
Fienden har varit vrång även på mig idag,och det är i tankarna som han opererar,med sina lögner. Men tack och lov,att vi får vända oss till vår Frälsare! När det blir lite trångt att "andas frisk luft",så då får vi springa till vår Jesus!
Jag ska citera ett ord som Joel skriver i sin bok;
"Du förstår de som har valt att leva fullt ut med Gud,är ett hot för satan.Det är dessa människor som vår fiende koncentrerar sig för att få på fall!"
Så Bjorn Olav,vi får verkligen prisa vår Jesus att Han älskar oss,och att fienden hatar oss!

Det kommer till mej en sång nu!

"Kom nära mej du männskobarn kom nära mej,du finner vila i min famn
kom nära mej.Jag bar en gång ett kors för dej,så innerligt jag älskar dej!
Kom nära mej mitt barn och jag ska bära dej!"
Vi får ta till oss båda två av den sången!
Gud välsigne dej!
Hälsar Karin

Bjørn Olav sa...

Takk for tipset om denne boken, Karin. Jeg skal se etter den. Vet du hvem Joel er sønn av?

Takk også for forbønn. Det har vært en vanskelig dag. Heldigvis har jeg fått sovet en del, og er noe bedre.

Adressen er:
Frusethenga 65
N-2817 Gjøvik

Anonym sa...

Dette var det spennende å lese om, og ikke minst er det spennende å se at både frikirkelige og høykirkelige møtes, og fremmer slike uttalelser. Utviklingen til Ulf Ekman er jeg veldig takknemlig for. Han nærmer seg mer og mer sentrum. Er det lov å komme med et aldri så lite halleluja?

Anonym sa...

Frid.
Stanley Sjöberg skriver som förord i boken att Joel är hans brorson.Tack för adressen.Om jag hittar boken,så ska jag sända den till dej BjornOlav.Om du vill,så kan jag sända med ett foto,av mej och fam.
Så skönt att du känner dej bättre.
Gud hör bön!
Jag är tacksam för dina förböner BjornOlav.Hjälp mej och bed att Jesus ska ge mej styrka och kraft att helt stå fienden emot när han bråkar med mej.
Vet du BjornOlav,Jag skulle vilja vara ensam med Jesus,bara sitta helt nära honom,och bara vila i Hans händer och Hans löften!
Som Elia när han upplevde Guds närhet genom "En stilla susning".
Ha det så bra och herren ska vara med dej!
Karin

Anonym sa...

PS. Ett misstag, för Herren ska naturligt vara med stor bokstav.
Karin

Anonym sa...

Jeg tror at Joel Sjöberg er daglig leder av forlaget Gospel-media som bl.a har utgitt boka "Kjell Sjöberg, Guds bønnegeneral". Joel Sjöberg`s bok "Brinnande för Gud", kan også bestilles hos Gospel-media.

M.v.h
Stener