lørdag, januar 05, 2008

Fra bilde til likhet


I forbindelse med ledersamlingen som jeg deltok på i Telemark torsdag til fredag, og som jeg skrev om på bloggen min i går, snakket vi blant annet om vårt Gudsbilde og det faktum at vi er skapt i Guds bilde. Jeg kom til å tenke på noe jeg hadde lest av Origenes (185-254). Far til Origenes døde som martyr i Aleksandria, og Origenes var øyenvitne til dette. Det skulle prege ham for livet. Han var en sjeldent hengiven og begavet person, hvis forfatterskap hører med til Oldkirkens mest omfattende. Origenes var en av den monastiske bevegelsens viktigste teologer. I 230 grunnla han en teologisk skole i Caesarea der flere av samtidens fremste teologiske ledere skulle få sin skolering. Origenes ble tatt til fange under den harde forfølgelsen som ble iverksatt av keiser Decius i 250 og døde noen år senere som en følge av den torturen han ble utsatt for. Her er hva jeg vil dele med deg som er skrevet av Origenes:


"Det store målet for hvert menneske, beskrevet av mange filosofer som det høyeste gode, er å bli Gud lik. Nå er ikke det noe filosofene har oppdaget, det stammer fra Den Hellige Skrift. Første Mosebok beskriver dette når den forteller om menneskets opprinnelige skapelse med følgende ord: Da sa Gud: La oss skape mennesker i vårt bilde, som et avbilde av oss. De skal råde over fiskene i havet og fuglene over himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden. Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skape han dem." (1.Mos 1,16-27)


Legg merke til at det heter: Gud skapte mennesket i sitt bilde. Det blir ikke sagt noe om likhet.
Det betyr at mennesket fra skapelsens morgen mottok den verdighet som gjør det til Guds bilde, mens det å bli fullkomment lik Gud, utgjør målet. Det er noe mennesket oppnår ved å etterligne Gud. Som Guds bilde eier det fra begynnelsen av muligheten til å bli fullkomment. Ved sine handlinger når mennesket til sist frem til virkelig likhet. Denne tanke er enda tydeligere blitt løftet fram av apostelen Johannes: Mine kjære, nå er vi Guds barn, og det er ennå ikke blitt åpenbart hva vi skal bli. Vi vet at når han åpenbarer seg, skal vi bli ham lik, for vi skal se ham som han er. (1.Joh 3,2)


Han viser til endetiden og medgir at enden ennå er skjult, men uttrykker den forhåpning at vi i kraft av våre gode gjerninger skal formes til å bli Gud lik.

6 kommentarer:

Anonym sa...

BjornOlav,frid.
Har du läst det jag skrev till dej om i torsdagens blogg?Om det judiske tempel?
Ja, låt oss sträva efter att mer och mer bli lika Jesus!Att låta Honom ta över allt inom oss!
Ha en bra dag!
Fridshälsningar från Karin

Bjørn Olav sa...

Har nettopp lest det. Det har vært litt travelt pga ledersamlingen jeg var med på. Takk for det fine diktet av biskopen. Det satte jeg stor pris på.

Anonym sa...

Guds frid BjornOlav.
Jag kom att tänka på en dikt som jag själv har skrivit,för ett år sedan ungefär.Det var en bekant till oss,vilkens son gifte sig.Det var en samling där de flesta var ofrälsta.Då,när dansen började,så satte jag mej i min bil,och åkte hem,men maken stannade kvar.
I alla fall,i bilen på väg hem
kände jag en sådan nöd för alla dom som var kvar på festen.
Så här lyder min dikt.

Ett bröllop.

En skara jag ser ,av människor mång,dom firar ett bröllop med jubel och sång,och kärleken, som Gud själv till oss Han sände,den brann i deras hjärtan,helt visst jag det kände.

I kyrkan de knöto de äkta banden,som Gud själv har talat i sitt ord.Så vandra de ej mera ensamma på färden.De tu blivit ett, och deras lycka är spord.

Man umgicks,pratade åt och drack
ett vackert bröllop det var, men ack;Ju senare kvällen blev, en oro i mitt hjärta steg.

Jag gick till min bil,och hemåt jag körde,när i mitt hjärta en röst jag hörde;"Jag älskar dom,Mitt liv för dom alla Jag gav,men nu har dom blivit en syndens slav".

Där i bilen jag satt,jag grät med min Jesus!Men även en längtan i mitt hjärta brann,att föra dessa vilsna från syndens brus,ja,föra dom till Jesus,och till himlens hamn!

Jag kan tillägga att det var under tårar som jag körde hemåt.
Ja BjornOlav ha en bra kväll.
Guds frid hälsar Karin.

Anonym sa...

Beklager for usaklig kommentar, men lurer på om du kunne tenkt deg å bidratt med innlegg for http://www.kristendommen.wordpress.com

Spre gjerne ordet om nettsiden! Jeg ønsker deg uansett et godt nytt år!

Bjørn Olav sa...

Karin
Jeg deler din nød, og vil samtidig oppmuntre deg til å fortsette å skrive dikt. Godt også at din mann er bedre. Herren formår.

Anonym sa...

Kristendommen,jag skulle vilja fråga dej om en sak?Till vem skrev du i din kommentar? Vem menade du skulle skriva ett inlägg?Hör gärna av dej igen.
Jag önskar dej också en god fortsättning på det nya året.
Fridshälsningar Karin