torsdag, januar 24, 2008

Radikal kristen kommunitet i Sør Korea, del 2


Jeg skrev i gårsdagens bloggartikkel om en kristen kommunitet i Sør-Korea, som ble grunnlagt av barnebarnet til Reuben Archer Torrey. I dagens artikkel skal vi se litt nærmere på grunnlaget for denne radikale kommuniteten, som går under navnet Jesus Abbey. Jesus Abbey er en kommunitet som i all hovedsak er viet til forbønn - for vekkelse i Korea, for den koreanske nasjon, for fred i verden og for verdens evangelisering. En liten bondegård, et meieri og produksjon av orkideer finansierer driften. Kommiteten befinner seg i en fjelldal, nær østkysten av sør-Korea. Forbønnstjenesten begynte med det samme de første medlemmene av kommuniteten samlet seg i et lite telt, høyt oppe i Kongwondo-dalen i 1965. Etter hvert arrangerte kommuniteten retreater, seminarer, de begynte å utgi litteratur, drev med evangelisering, utviklingsarbeid og rehabilitering. Dette skjedde samtidig med at ulike bygninger på reist. Ulike tjenester er blitt til underveis, og kommuniteten er stadig under utvikling. Og mange endringer har skjedd. Den opprinnelige planen var at de ikke skulle være flere enn 12 personer det første året. En familie bestående av fire, sammen med fire unge menn, og fire unge kvinner. Alle kristne med anglikansk bakgrunn, og de hadde det til felles at de hadde vært kristne lenge. Av ulike årsaker kunne bare halvparten av disse bli værende i kommuniteten, men frivillige fra hele Korea meldte sin interesse og så mange som 40 personer, mest unge menn, bodde i kommuniteten før det første huset, bygget for 12, var halvveis ferdig! Av disse var halvparten nye kristne, og de hadde ulike kirkelig bakgrunn. Noen var katolikker, noen protestanter, og noen anglikanere, menn og kvinner i alle aldre.


Tre samlinger daglig - med Bibel og bønn - rammer inn dagen, ved siden av ulikt arbeid. Blant annet dyrkes det mye grønnsaker, og det ales opp ulike dyr.


I 1972 ble det bygget et eget hus - The Priory, i landsbyen Kaljon, som ligger et stykke fra The Jesus Abbey. Hit kommer aspirantene, eller novisene, som vil bli en del av kommuniteten. De oppholder seg her i minst en måned, før de flytter til Jesus Abbey. Etter å ha vært her i tre måneder, reiser de hjem, for å tenke over om dette er noe de ønsker å fortsette med. Hvis så begge parter - novisen og medlemmene av Jesus Abbey tror at vedkommende er kalt til å leve et liv i Jesus Abbey, kommer vedkommende tilbake for å være der i to ett års perioder som noviser, før de opptas som medlemmer av kommuniteten. Man kan også komme til kommuniteten for å arbeide der i perioder, eller delta på noen av retreatene.


Bildet viser Reuben Archer Torrey III (til venstre) som ber for en gjest.

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Vedlig inspirerende å lese om Jesus Abbey. Jeg hadde satt veldig pris om du kunne skrive mer om ulike kommuniteter som du kjenner til.

Tror du at det er mulig å etablere tilsvarende kommuniteter her i vårt land. Har du tanker om hva som skal til for at kristenfolket begynner å løsrive seg fra det tradisjonelle menighetslivet og ta de skritt som skal til for å etablere kommuniteter?

Guds fred!
Stener