torsdag, oktober 27, 2011

3.500 fulgte russisk pinseleder til graven

Det ble ikke plass i kirken i Malojaroslavets, da lederen for de uregistrerte pinsevennene i Russland, Ivan Fedotov, ble begravd 30. august. Et stort telt måtte settes opp for å ta imot de 3.500 som deltok i begravelseshøytideligheten.

Til begravelsen kom det folk fra ulike deler av det veldige russiske riket, fra USA, Australia og Europa. Blant talerne var borgermesteren i Malojaroslavets, det var nemlig hit Ivan Fedotov ble forvist etter å ha avsluttet fengselsstraff på 10 år. Tilsammen satt han 18 år i fengsel på grunn av sin tro. Men han ble aldri en bitter mann.

Ivan Petrovitj Fedotov ble født inn i en ortodoks jordbruksfamilie, men allerede syv år gammel flyttet familien til Moskva. Der utdannet han seg til snekker og under militærtjenesten havnet han i Østersjøflåten. Det var i forbindelse med miltærtjenesten at han kom til tro på Jesus. Dette skjedde gjennom hans mor som hadde begynt å besøke baptistmenigheten.

Etter avtjent militærtjeneste dro han tilbake til Moskva, hvor han ble et aktivt medlem av baptistmenigheten der. Teologisk uenighet om hvordan man skal forstå Helligåndens gjerning førte til at han forlot baptistmenigheten, og ble med blant de uregistrerte pinsevennene. Fedotov begynte nå å forkynne Guds ord i deres hemmelige husmøter og ute i skogene.

I 1960 ble han arrestert av KGB første gang. Han ble dømt til 10 års fengsel. Disse 10 årene tilbrakte han i arbeidsleir under særdeles harde kår i Arkangelsk, ved Nordishavet. Etter endt soning ble han tvunget til å slå seg ned i Malojaroslavets. Der giftet han seg i 1971 med sin Valentina, De fikk ikke barn.

I 1974 forrettet Ivan Fedotov en vigsel. Det var Vladimir Murasjin, som senere skulle bli en av hans nærmeste medarbeidere, som giftet seg. Midt under bryllupsfesten stormet KGB inn og arresterte Ivan Fedotov. Denne gangen ble han dømt til tre års fangeleir, som ble avtjent i Penza-regionen.

Så - i 1981 - ble både Ivan Fedotov og Vladimir Murasjin arrestert, og de måtte tilbringe fem år i Komi republikken, som ligger i det nordlige Russland. Når de endelig slapp fri var Sovjetunionen i ferd med å kollapse.

I Malojaroslavets bygde Ivan Fedotov opp en sterk menighet. Menigheten består av 500 døpte voksne, og 1000 barn. Til tross for at Fedotov var den øverste lederen for de uregistrerte pinsevennene i Russland, bodde han og kona Valentina, i et av de minste husene i Malojaroslavets. Han ble 82 år gammel, og døde av hjerteproblemer under en reise til Bryants.

Foto: Ljus i Öster.

Ingen kommentarer: