søndag, oktober 30, 2011

Stolthet og åndelig blindhet

Det er ikke uten grunn at apostelen skriver, inspirert som han er av Den Hellige Ånd:

"Derfor må den som tror at han står, passe seg så han ikke faller." (1.Kor 10,12)

Åndelig hovmod, eller stolthet, er vår største og farligste fiende, som kristne. Menigheten i Laodikea er et eksempel på hvordan en hel menighet kan bli forført. Denne menigheten levde i troen på at alt var som det skulle være. Slik var dens oppfatning av seg selv:

"Du sier: «Jeg er rik, jeg har overflod og mangler ingenting.» (Åp 3,17a)

Guds syn på denne menigheten var ganske annerledes:

"
Men du vet ikke at nettopp du er elendig og ynkelig, fattig, blind og naken." (v.17b)

Så feil kan man altså ta. Vår oppfatning, og andres oppfatning av oss, er en ting, Guds syn på oss kan være ganske annerledes. Jeg er ikke i tvil om hva som er viktigst.

For et Guds barn kommer det perioder av ransakelse. Den er skapt av Den Hellige Ånd! En av Helligåndens oppgaver beskrives slik at Jesus selv:

"Og når han kommer skal han overbevise verden om synd og om rettferdighet og om dom." (Joh 16,8 Norsk Bibel)

Mange kristnes erfaring er dette: Jo mer tid de tilbringer i Guds nærvær, jo mer føler de behov for å be Gud miskunne seg over dem. Hva er det verste som kan skje for et Guds barn? Jakob gir oss et svar på det spørsmålet:

"Gud står de stolte imot" (Jak 4,6)

Å finne at Gud står oss imot er den mest smertefulle erfaringen et Guds barn kan ha. Det betyr at Gud er blitt taus, at Han ikke lenger svarer på våre bønnebegjær. At Han ikke lenger kjemper med oss, men mot oss. Vi er ikke lenger på vinnerlaget, men på den tapende siden. Hva er det som kan forårsake at noe slikt skjer?

Guds ord gir oss svaret: vår stolthet.

Den stolthet som handler om at vi tror om oss selv at vi er åndelige rike, at alt bare står bra til med oss åndelig sett.

Hvem er det Gud har vendt sitt ansikt til?

"... men de ydmyke gir han nåde." (Jak 4,6)

De ydmyke.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det står om Satan i Åpenbaringen 12, 9 at han forfører hele verden. Hva får deg til å tro at du ikke er blitt forført av Satan? Hvordan kan du være sikker?

Bjørn Olav sa...

Vi må være oss det bevisst at vi alle kan bli forført. Den som tror at han ikke kan det, er allerede forført. Skal man unngå å bli forført må man fornekte seg selv, ta sitt kors opp hver dag, ydmyke seg for hva Guds ord sier og leve i Guds nærhet i bønn. Jeg blir stadig mer i behov av å be: Herre, forbarm deg over meg. Og når Herren minner oss om synd i våre liv, må vi bekjenne dem.

Anonym sa...

Er det ikke slik at for å bli sett opp til i verden, så må man ha overgitt seg til Satan. De kristne skulle jo hates av verden.

Bjørn Olav sa...

Nei, slett ikke. En kristen skal ikke ha noe med djevelen å gjøre. Det er når man overgir seg til Jesus, at verden vil hate en, for djevelen er denne verdens gud. Og denne verdens lover er ofte diamentralt motsatt av Guds rikes lover og prinsipper. Dermed kommer det en kristen står for i motsetning til denne verden.