mandag, oktober 10, 2011

Pave Kyrillos VI, den 116 paven av Aleksandria: En mann som levde i bønn og tilbedelse, del 1

Vår tid er fattig på åndelige forbilder. Men det finnes noen unntak. Et av dem er pave Kyrillos VI, den 116 paven av Aleksandria (1959-1971). Det er på sin plass å minnes ham disse dagene når våre koptiske venner blir massarkert i Kairos gater. Dessverre er kunnskapen om Den koptisk ortodokse kirken liten i Norge. Jeg håper denne lille artikkelserien vil rette på noe av dette. For vi har utvilsomt mye å lære av våre koptiske venner.

En av hans biografer skrev følgende:

"Å se den aldrende mannen, nær 70 års alder, stå opp klokka fire om morgenen for å be med intensitet og utholdenhet, gjorde at mange som sammenlignet seg med ham følte seg små. Mennesker som kom til kirken fant ut at denne ærverdige mannen hadde bedt siden morgenen grydde. Kirken var hele hans liv. Hans kjærlighet til liturgien rant i hans årer lik hans blod. Salmer og bønner var som luften han pustet inn. Det var aldri under hans verdighet og posisjon som pave å slå seg i lag med de som sang Salmene i gudstjenesten. I mer enn 30 år fortsatte han å feire messen daglig".

Pave Kyrillos VI var en mann som trodde på og hengav seg helt til et liv i bønn og faste. Han forlot sjelden sin hule, eller sin pavelige residens, og brukte hele sin tid i bønn og lovprisning. Nådegaven "kunnskaps ord ved Ånden", virket i hans liv. Det samme med nådegaver til å helbrede. Og han hadde en egen gave til å lede andre mennesker, gjennom å leve ut det han ville være andre, gjennom eget levd liv. Både kristne såvel som ikke-kristne lærte å verdsette ham høyt.

Pave Kyrillos VI var født 2. august i 1902, og fikk navnet Azer Ata. Hans far, Ata, var diakon i kirken, og tilhørte middelklassen. Etter å ha fullført høyskoleutdannelse, begynte Azer å arbeide i et skipsverft i Aleksandria. Mye mot sin families vilje, sluttet han i denne jobben, for å bli munk. Han trådte inn i klosteret El Baramous 27. juli 1927, og ble innviet som munk 25. februar året etter. Han fikk da navnet Mina eller den Hl. Mina. 18. juli 1931 ble han ordinert til prest. Han studerte også ved det teologiske seminaret i Helwan, og gikk ut med toppkarakterer.

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Nydelige ord om en broder med stor gnosis kunnskap ;-) om Guds levende ord.