fredag, oktober 14, 2011

Prest samlet underskrifter mot kristen lærer

Forholdene mellom evangeliske kristne og Den ortodokse kirke er ikke like godt ulike steder i Russland og Ukraina. Det har jeg selv fått erfare da politiet dukket opp på et møte hvor jeg forkynte Guds ord. Vi hadde leid en nedlagt kino i en liten russisk landsby, og hadde alle tillatelser i orden. Da møtet var i ferd med å avsluttes dukket to uniformerte politimenn opp, den ene av dem selveste politisjefen på stedet. Det skulle vise seg at det var den ortodokse presten på stedet som hadde bedt ham om å arrestere meg! Ingen av de tilstedeværende hadde ortodoks bakgrunn, og ingen av dem var kristne. Men som politisjefen sa: Om de blir det og medlem av en evangelisk menighet vil de få problemer med å bli viet eller begravd. Det visste jeg ikke stemte, fordi begge deler kan skje borgerlig i Russland. Etter et ganske så tøfft avhør slapp jeg å bli arrestert, men det var veldig tett på.

Nå forteller Lys i Øst, nyhetsmagasin for Pinsevennens Ytremisjon i Eurasia om en lignende situasjon i den ukrainske landsbyen Lopuchovo. Feltutvalget for pinsevennens arbeid i Ukraina besøkte denne landsbyen i august. I denne landsbyen finnes det en pinsemenighet på 10 medlemmer. Pastor for menigheten er Ivan Kostyak. Menigheten er i forhandlinger om kjøp av en tomt som skal brukes til menighetslokale.

Pastor Ivan Kostyak er godt utdannet og kan få jobb som lærer. Men den ortodokse presten har gått fra hus til hus og samlet underskrifter slik at Ivan ikke får jobbe i skolen.

"De er redde for meg, men alt er i Herrens hender," sier Ivan Kostyak til Lys i Øst.

Feltutvalget fra Norge besøkte også Borisov der de fikk være med på et møte hvor 12 personer ble døpt. Denne dåpshandlingen er en direkte frukt av et arbeid som pastor Myrom driver gjennom rehabiliteringssenteret i landsbyen Salokot. Her har mange med rusproblemer møtt Jesus og blitt frelst.

Billedtekst: Pastor Myron i midten sammen med flere tidligere rusmisbrukere som er blitt frelst og som har latt seg døpe på bekjennelse av sin tro. (Foto: Ove Arnoldsen, brukt med tillatelse fra Lys i Øst)

1 kommentar:

Birgir sa...

Ove Arnoldsen vr den første forstanderen jeg hadde etter at jeg ble frelst. Han var også den siste forstanderen min før jeg flyttet til Stord. En MEGET god bibellærer. Jeg har også hatt gleden av å møte og hilse på Myron både i Ukraina og i Norge.