fredag, oktober 07, 2011

Anabaptist, metodist og muslim fredsprisvinnere

Praktfullt! Slik kan årets fredspris beskrives, som ble tildelt en metodist, en anabaptist og en muslim. Og endelig anerkjennes kvinners store betydning i fredsarbeidet.

"Det eneste som nytter når problemene blir store, er å bøye kne," sa Liberias president Ellen Johnson Sirleaf i forbindelse med en gudstjeneste nylig. Det er hun som er metodist.

Leymah Gbowee (bildet) er anabaptist. Hun er utdannet fra Eastern Mennonite University Center for Justice and Peacebuilding i 2007. Hun deltok på Summer Peacebuilding Institute i 2004 og i 2005 fullførte hun Strategies for Trauma Awareness and Resilence.

Også Leymah Gbowee er opptatt av bønnens rolle i fredsarbeidet. Blant annet står hun bak bønneinitiativet "Pray the Devil back to Hell"! Som anabaptist har hun aktivt arbeidet med forsoningsarbeid, blant annet med muslimer.

Siste fredsprisvinner, kvinnerettighetsaktivisten Tawakkul Karman fra Jemen, er muslim, og en svært uredd kvinne som har utfordret det mannsdominerte jemenittiske samfunnet.

Det er bare å si: Gratulerer!

1 kommentar:

Finn-Tore sa...

Ja, disse personene har markert seg som forkjempere av menneskerettigheter og spesiellt kvinners rettigheter og deltagelse i samfunnet.

Legger samtidig merke til at Tawakul Karman er aktiv i partiet Al-Islah i Jemen. Kalles også "Yemeni Congregation for Reform"

Til tross for navnet så er dette partiet en del av
"The Muslim Brotherhood" - som hvis msn undersøker endel står for flere saler som neppe fremmer demokrati og menneskerettigheter - slik vi kjenner det iallefall.

al-Islah - er kanskje snart det største partiet. De har allerede ledelsen i flere departement, bla a utdannelse, sunnhet, religiøse anliggender og justisdepartementet.Det er partiets klare mål å gjeninnføre islamsk lovgivning, sharia, på alle områder.

Nå er det jo ikke partiet som får fredsprisen, men det kan bli interressant å se utviklingen videre i Jemen