onsdag, oktober 05, 2011

Luthersk pionermisjon blant kurdere, del 1

I går kveld var vi sammen med våre kurdiske venner igjen for å feire nattverd, be sammen og ha fellesskap. Min gode venn Mohammad fortalte meg om noe jeg ikke hadde kjennskap til, nemlig et misjonsarbeid som ble drevet i hans hjemby av Martha Dahl. Martha Dahl var født i Rendalen i Østerdalen, 30. juni 1891, og ble misjonær i Mohabad i Iran for Lutheran Orient Mission Society!

Dette misjonsselskapet ble grunnlagt i kjølvannet av den store misjonskonferansen i Edinburgh i Skottland i 1910. Misjonsselskapet ble så langt jeg har funnet ut stiftet av lutheranere fra USA og Tyskland og hadde kurderne som målgruppe. Dette synes jeg er veldig spennende! Lutheran Orient Mission Society skulle være en uavhengig organisasjon som skulle tjene både amerikanske og tyske lutherske menigheter, og representanter fra begge landene kom sammen for å arbeide for "de forsømte misjonsfeltene".

I løpet av noen måneder sendte det nystartede misjonsselskapet ut to misjonærer til Kurdistan, og de bestemte seg for å utgi sitt eget blad "The Kurdistan Missionary". Med den første utgivelsen i oktober 1910 (se bildet) var "The Inter-Synodical Evangelical Lutheran Orient Mission Society" stiftet.

Den første feltdirektøren og redaktøren var L.O Fossum. Om ham vet jeg foreløpig ikke noe ennå, men navnet høres jo veldig norsk ut!

Jeg kommer tilbake til flere opplysninger om dette misjonsselskapet etter hvert som jeg finner ut mer om det. Jeg synes det er spennende med historien til pionermisjoner.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: