lørdag, oktober 01, 2011

Dåpspørsmålet fortsatt debatt-tema i Sverige



Det er ikke bare i forbindelse med at Det svenske baptistsamfunnet har slått seg sammen med Missionskyrkan og Metodistkyrkan, og skapt et nytt kirkesamfunn at dåpsspørsmålet er blitt aktualisert i vårt naboland. Også i svensk pinsebevegelse er det uro rundt spørsmålet om dåpens innhold og praksis. Den svenske pinsepastoren Sigvard Svärd (bildet), har sett seg nødt til å starte et nytt felleskap - Gullbergsmötet - "där endast bibliskt dop kommer att förkunnas och praktiseras," skriver han i et innlegg i den svenske Dagen.

Pastor Sigvard Svärd som driver nettstedet "Ur baptistisk pingst" hevder at svensk pinsebevegelse har forandret sitt syn på dåpen. I artikkelen i Dagen skriver han:

"Flera pingstledare/teologer/pastorer är inte längre övertygade om att trons dop genom nedsänkning är den enda rätta. Numera menas det att pingstvänner i enhetens och kärlekens anda, ska erkänna olika så kallade "doptraditioner", vilket hade varit läromässigt omöjligt att hävda under "Pingstväckelsens" tid, men också fram till 1990-talet inom "Pingströrelsens" led. Bibliskt dop kunde då och i dessa församlingar endast ske på ett sätt."

Svärd dokumenterer i sin artikkel hvordan denne endringen har funnet sted:

"När barn- och tonårsmaterialet "Leva Med Bibeln" togs fram i samarbete med Pingstförsamlingarnas Ungdomsarbete i början på 1980-talet, var jag ombedd att granska och bearbeta en del faktatexter. I handledningen för 11-13 åringar är undervisningen om dopet kristallklart hämtad från Skriften; med tro på Jesus, ner i mycket vatten. Vilken skillnad mot summan av det skrivna om dopet i ledarmaterialet för tonårsgrupper och konfirmandundervisning "På Spaning", ett samarbete mellan ungdomsförbunden inom Evangeliska Frikyrkan, Baptisterna, Pingströrelsen och Alliansmissionen, utgivet på Libris 2003. Då räckte inte min "gamla" dopförkunnelse till. Tillägg som "dubbel dopsyn", "gammal tradition", samt följande passus kom att skrivas in: "detta studium måste givetvis ske i en ton av ödmjukhet och respekt för kristna som genom bibelstudium och reflektion kommit till en annan övertygelse".

Senere i artikkelen setter Svärd ord på det mange pinsevenner og baptister føler i dette spørsmålet, med disse ordene:

"
För mig blir det väldigt märkligt och sorgligt att teologer och pastorer inom dagens pingströrelse, med ansvar för den bibliska läran om tro och dop, vill och vågar träda inför Guds ansikte med förändrad dopsyn, snart kanske också med förändrat sätt att "döpa".

Du kan lese hele artikkelen her:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=278692

Ingen kommentarer: