tirsdag, oktober 25, 2011

Den hellige kroppen

Jeg hører med blant dem som synes Bibelens budskap er blitt forsterket med bruken av ordet "kropp" i den nye bibeloversettelsen, i stedet for legeme. Den kristne tro er jo ikke abstrakt, men konkret! Troen vår er kroppslig, og slett ingen forakt for kroppen!

Apostelen Paulus skriver:

"Vet dere ikke at kroppen deres er et tempel for Den hellige ånd som bor i dere, og som er fra Gud? Dere tilhører ikke lenger dere selv. Dere er dyrt kjøpt, og prisen betalt. Bruk da kroppen til Guds ære!" (1.Kor 6,19-20)

Siste nr av tidsskriftet Pilgrim handler om kroppen. Marie Tonkin Reda, som tilhører den Koptisk-ortodokse kirken i Stockholm, skriver om "den hellige kroppen", og nevner i den forbindelse biskop Thomas (bildet), kjent fra en rekke besøk i Norge de senere årene. Hun skriver:

"Vend deg til, sier biskop Thomas, å se din fot som Kristi fot - den hånd, som Kristi hånd - din rygg, Kristi rygg. Det finnes en forbindelse mellom den åndelige og den kroppslige virkeligheten...

Som i en dåpsgrav er en kristens kropp senket ned i Kristus. Etter den koptisk-ortodokse dåpen tar den døpte imot korstegnet med olje, som er en fortsettelse av hvordan de gammeltestamentlige profetene salvet kongen. Den såkalte bekreftelsens (konfirmasjonen) sakrament er en bekreftelse på Den Hellige Ånds verk i mennesket, en renselse for ånden. Korstegnet gjøres på 36 steder, først i en korsformasjon over hodet: issen, pannen, nesen, ørene, munnen, siden: hjertet, hendene, armene, føttene ... Min kjærlighet, min forstand, mitt sitt - alt helliges Gud. Jeg er ikke min egen, og det er et fundamentalt faktum i den kristnes liv. Her gjøres det synlig. Olje mot hud. Jeg er min venns og min venn er min."

Noe å tenke på denne tirsdagen!

4 kommentarer:

Jan-Kristian Viumdal sa...

Hei Bjørn! Interessant artikkel om Menigheten som Kristi Kropp. Det er et svært neglisjert spørsmål, som ikke mange har forståelse for. Vi har jo laget vår egen teologi der alt handler om den enkelte troende, og svært lite om at vi alle er lemmer på den samme kroppen, og at Guds må at vi som KRosti Kropp skal vokse opp og bli "Den modne mann". Dette er jo noe jeg belyser i "Nytestamentlig Menighetsliv". Jeg vet ikke om du har lagt ut noen omtale av den ennå. Men takk i alle fall for din interessant artikkel her.

Bjørn Olav sa...

En omtale av boken din kommer litt senere. På grunn av diverse gjøremål og helsa så må jeg begrense skrivingen noe.

Finn-Tore sa...

Spennende tema dette, Bjørn Olav.
Ser i innholdsfortegnelsen på det nr av Pilgrim du refererer til at dette blir belyst på forskjellig måter. Har du noen erfaring med dette tidsskriftet? Er dette noe du f.eks abbonnerer på?

Bjørn Olav sa...

Jeg har abonnert på Pilgrim siden starten. Det utgis av Bjärka Säby og er kanskje det beste tidsskriftet innenfor sitt felt i Skandinavia. Det er en gullgruve for alle som er interessert i det indre livet.