tirsdag, oktober 04, 2011

Unik bok om hvordan den lokale menigheten skal ordnes og ledes

De siste årene har vi fått en rekke bøker om kristent lederskap, de fleste av dem er skrevet av amerikanske forfattere, og bærer også preg av det. Noen av dem er faktisk ganske gode, andre er lettvektere som egentlig ikke er noe annet enn sekulær ledelsesfilosofi blandet sammen med skriftsteder, for å få det til å se "åndelig ut". Men målt opp mot den standard Det nye testamente setter på lederskap holder disse bøkene ikke mål.

Det hører med til sjeldenhetene at en nordmann skriver bok om nytestamentlig lederskap, men det har Jan-Kristian Viumdal (bildet) gjort. Og det er blitt en grundig gjennomgang av hva Det nye testamente har å si om hvordan den lokale menigheten skal ledes. Her gjennomgås de ulike tjenestegavene, eldstefunksjonen, og den bibelske standarden som settes for denne tjenesten - både de moralske, karaktermessige, sosiale og åndelige egenskapene som kreves. Viumdal skriver klokt om at dette lederskapet er et tjenende lederskap, og han kommer også med en strategi for hvordan et lokalt lederskap skal fungere.

Jan-Kristian Viumdal går ikke i den fella som mange av dagens kristne lederskapsbøker har havnet i. Han bygger ikke på moderne lederskapsfilosofi, men på Guds ord. Det er bokens store styrke.

Boken er unik, på flere måter.

1) Den er skrevet av en nordmenn og dermed er det mye lettere for oss å forstå eksemplene som brukes, fordi de er hentet fra norske forhold, ikke amerikanske.

2) Den tar for seg det nytestamentlige lederskapet i de nytestamentlige menighetene. Dermed tar den oss med tilbake til urkirken. Det eneste jeg savner er en kirkehistorisk gjennomgang av hvordan dette med lederskap endret seg fra urkirken til Oldkirken. Men dette tema er på en måte et sidespor, siden Viumdal er opptatt av det lederskapet som vi finner beskrevet i Det nye testamentes skrifter.

3) Den er lettlest og oversiktlig.

Så har da også Jan-Kristian Viumdal gode forutsetninger for å kunne skrive en bok som denne. 62 åringen har lang farttid bak seg i det frikirkelige landskapet, er en tydelig Jesus-etterfølger og man merker hans djupe kjærlighet til både Bibelen og den lokale menigheten. Han har oversatt nærmere 200 bøker (!), og har jobbet både som forkynner og som journalist (bl.a. NRK), samt med diverse informasjonsarbeid. Han har også utdannelse innen personal- og administrasjon, coaching, sjelesorg og psykologi.

Boken utgis på Motivasjon forlag og er på 197 sider, og koster 225,- kr.

Den burde leses av alle pastorer og eldste, og anbefales av alle seriøse bibellesere som vil sette seg inn i hva Det nye testamente har å si om hvordan en menighet skal ordnes og ledes.

Motivasjon forlag har en egen nettside hvor du kan bestille boken:

http://www.motivasjonforlag.no/om-motivasjon-forlag/

2 kommentarer:

viumdal sa...

Jeg er overveldet av måten du omtaler boken om Nytestamentlig Lederskap på. Kan det virkelig være min bok du har lest? Takk skal du ha, Bjørn Olav!
Kommer du til å omtale de andre bøkene også? Og forresten: Kan jeg sitere fra din omtale dersom jeg skulle trenge en referanse? Ha det fortsatt fint - og lykke til med ditt store engasjement for Herren!

Bjørn Olav sa...

Det er vel fortjent! Boken er usedvanlig god. Ja, jeg kommer til å skrive om dem etter hvert, og det er bare å bruke omtalen akkurat som du vil. Må Herren rikelig velsigne din viktige tjeneste, Jan-Kristian.